TRANSATLANTSKA SURADNJA

Zastupnici Europskog parlamenta traže veću transparentnost u radu Vijeća za trgovinu i tehnologiju EU i SAD-a

Prvi sastanak EU i SAD bio je u rujnu u Pittsburghu, a američki i europski dužnici složili su se oko umjetne inteligencije, lanaca opskrbe, te pitanja oko velikih tehnoloških kompanija
Europski parlament u Strasbourgu
 Frederick Florin /POOL/AFP

Zastupnici Europskog parlamenta pozvali su Komisiju na veću transparentnost u radu transatlantskog Vijeća za trgovinu i tehnologiju (TTC).

Povjerenica Europske komisije za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager i povjerenik za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis odborima Europskog parlamenta prezentirali su glavne zaključke prvog sastanka TTC-a i predstavili sljedeće korake.

Vestager se složila sa zahtjevom da se u rad TTC-a što više uključi Europski parlament i otkrila da će sljedeći sastanak Vijeća biti na proljeće sljedeće godine u EU.

"Suradnju EU i SAD-a treba se gledati u kontekstu digitalnog desetljeća", naglasila je Vestager, "Postoji mnogo izazova povezanih s digitalizacijom i vjerujem da je bliža suradnja s SAD-om ključna za prevladavanje tih izazova".

Prvi sastanak EU i SAD bio je u rujnu u Pittsburghu, a glavne teme oko kojih su se najviši američki i europski dužnici složili tiču se umjetne inteligencije, čipova, lanaca opskrbe i strateške opskrbe te velikih tehnoloških kompanija.

"Dogovorili smo se oko razvoja pouzdane umjetne inteligencije nasuprot uporabi AI-ja koja narušava temeljna ljudska prava, poput socijalnog bodovanja. Kako bismo to ostvarili, razvit ćemo zajedničke principe, konkretne alate za provedbu i inovativne projekte temeljene na vrijednosti", objasnila je Vestager.

"Ne postoji transatlantska kontradikcija između promicanja inovacija u umjetnoj inteligenciji i istovremeno zaštite demokracije”, dodala je potpredsjednica na sastanku odbora za međunarodnu trgovinu.

Što se tiče čipova, koji su od ključne važnosti za proizvodnju mnogih elektroničkih proizvoda koje danas svakodnevno koristimo, pojedini zastupnici u Europskom parlamentu predložili su uključivanje partnera poput Južne Koreje, Japana i Singapura u zajedničke napore za rješavanje kratkoročnih uskih grla u lancu opskrbe u području poluvodiča. Drugi su pak zastupnici izrazili zabrinutost glede sigurnosti rasprave TTC-a u području provjere ulaganja i pozvali na diskusije o kontroli izvoza određenih američkih tehnologija.

Vestager je pokušala uvjeriti eurozastupnike da se EU i SAD nalaze u istom problemu te da jedino suradnjom mogu dostići konkurente kad je riječ o izazovima povezanima s poluvodičima.

"Radit ćemo na ponovnom balansiranju globalnog opskrbnog lanca u poluvodičima kako bi osigurali opskrbu za EU i SAD. Složili smo se da će se naš rad u početku fokusirati na kratkoročna pitanja u lancu opskrbe zajedničkim identificiranjem praznina, ali i potencijala i sposobnosti. EU, ali niti SAD, ne može biti samodostatan kad se radi o lancu opskrbe poluvodičima", kazala je Vestager.

Što se tiče online platformi, SAD se složio da će surađivati s EU oko hitnih pitanja algoritamskog pojačanja, transparentnosti i pristupa podacima platformama od strane istraživača.

Zastupnike je posebno zanimalo kako će zajednički rad osigurati da ne dođe do revizije pravila EU-a te da su zakonodavci, civilno društvo i poduzeća uključeni u rad na transparentan način.

"Postoji tanka granica između suradnje i regulatorne autonomije. Kad vi u TTC-u razgovarate o AI i čipovima, mi u Parlamentu još nismo završili ili nismo ni počeli raspravu o tome kakve regulatorne aspekte želimo. Iznimno je važno je da se vi ne složite s nečime što bi moglo biti suprotno onome što smo mi donijeli u parlamentu", upozorila je predsjednica odbora za zaštitu potrošača, Anna Cavazzini.

Vestager je odgovorila kako TTC ima za cilj koordinirati pristupe, a ne uskladiti zakonodavstvo EU i SAD.

"Geostrateška važnost transatlantske suradnje je kristalno jasna. U ovo vrijeme eskalirajućih globalnih izazova i geopolitičkih pomaka, oživljavanje naše suradnje sa SAD-om je važnije nego ikada. Ključni cilj TTC-a je povećati trgovinska i tehnološka ulaganja povezana s novim i tehnologijama u nastajanju, kako u robi i uslugama, tako i za rješavanje zajedničkih izazova. EU i SAD su spremne biti predvodnice u postavljanju standarda 21. stoljeća", istaknuo je Dombrovskis.

Nekoliko zastupnika u Europskom parlamentu napomenulo je da rad TTC-a mora odražavati obveze EU-a prema europskom zelenom sporazumu i pozvali su Komisiju da iskoristi TTC kako bi razmotrila američki prijedlog zakonodavstva o zabrani uvoza proizvoda nastalih prisilnim radom. Osim toga, nekolicina eurozastupnika istaknulo je da bi TTC trebao biti sredstvo za uspostavljanje zajedničkog temelja za reformu Svjetske trgovinske organizacije.

"EU bi trebao tražiti zajednički jezik, tražiti pragmatična rješenja koja služe interesima obiju strana i riješiti probleme koji stoje na putu šire transatlantske trgovine, posebno u sektorima digitalnih usluga, u područjima kao što su prikupljanje podataka, privatnost i oporezivanje velikih tehnoloških tvrtki. Glavna područja TTC-a poput lanca opskrbe, AI i kibersigurnosti, kritično su važna za konkurentnost EU i SAD-a. Nadamo se da će TTC postati glavna platforma za transatlantsku suradnju sa širokom i ambicioznom agendom", kazao je predsjednik odbora ITRE Cristian Bușoi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:40