RADNIČKA PRAVA

Zastupnici Europskog parlamenta traže minimalne socijalne standarde u kulturnom i umjetničkom sektoru

"Države članice i Komisija trebaju poduzeti konkretne mjere za rješavanje nestabilnog prihoda, neplaćenog rada i nesigurnosti posla umjetnika i kulturnih djelatnika"
Ilustracija
 Sheri Neva/Imagesource/Profimedia

Europska komisija treba uspostaviti "europski status umjetnika", a države članice osigurati da samozaposleni umjetnici i kulturni radnici imaju pristup kolektivnim pregovorima, složili su se zastupnici Europskog parlamenta.

U rezoluciji usvojenoj s 543 glasa 'za', 50 'protiv' i 107 suzdržanih, europarlamentarci su upozorili kako je pandemija dovela do nestabilnih uvjeta za umjetnike i kulturne radnike u Europi.

Naime, tijekom pandemije umjetnici i publika postali su sve ovisniji o digitalnim streaming platformama koje autorima nameću „otkupne klauzule“, kupujući od njih puna autorska prava u zamjenu za jednokratnu uplatu. Time se autorima uskraćuje da budu plaćeni svaki put kada se njihov rad reproducira.

Zastupnici u Europskom parlamentu traže od Komisije da riješi taj problem i osigura da se prihodi uredno i pravedno raspodjele svim stvarateljima, umjetnicima i nositeljima prava.

„Čak i prije pandemije, mnogi umjetnici su se borili i trebao im je drugi prihod kako bi mogli pristojno živjeti", izjavila je izvjestiteljica Monica Semedo (Renew), "Pozivamo države članice i Komisiju da poduzmu konkretne mjere za rješavanje nestabilnog prihoda, neplaćenog rada i nesigurnosti posla te da očuvaju minimalne standarde prihoda umjetnika i kulturnih djelatnika. Također moramo izbjeći birokratska opterećenja, poput radnih dozvola ili dozvola za održavanje festivala i dvostrukog oporezivanja za umjetnike koji rade preko granica ”.

Samo u prošloj godini kulturni i kreativni sektor u Uniji doživio je gubitke u prometu od preko 30 posto, kumulativni gubitak od 199 milijardi eura, a pritom su glazbeni i izvedbeno-umjetnički sektor pretrpjeli gubitke od 75 posto, odnosno 90 posto.

Kako se u buduće više ne bi događali takvi padovi, europarlamentarci traže uspostavu “europskog statusa umjetnika” čime bi se postavio zajednički okvir za uvjete rada i minimalni standardi za sve države članice EU.

Zastupnici u Europskom parlamentu također pozivaju na stvaranje posebnih programa za podršku mladim stvarateljima i inovatorima u kretanju i radu diljem Europe.

Naime, trenutačno postoje značajne razlike u nacionalnom zakonodavstvu o pravnom statusu umjetnika koje ometaju suradnju i prekogranični rad.

health foodDržave članice trebale bi raditi na uzajamnom priznavanju kulturnih i kreativnih kvalifikacija i diploma, smatraju eurozastupnici, te u konačnici ukloniti sve ostale prepreke prekograničnom kretanju i radu, primjerice revizijom administrativnih zahtjeva o vizama, oporezivanju i socijalnoj sigurnosti.

Naposljetku, europarlamentarci su pozvali države članice da brane umjetničku slobodu i osiguraju da europski građani mogu slobodno uživati u umjetničkim kreacijama; a Komisiju su pozvali da kazni one zemlje koje se toga ne pridržavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:16