TRIJALOG

Započeti pregovori o Aktu za digitalno tržište koji bi trebao okončati samovolju Googlea i Amazona

Europarlamentarci žele da Akt osigura više konkurencije i pošteno natjecanje na jedinstvenom europskom digitalnom tržištu. O tome pregovaraju s Europskom komisijom i Vijećem

Andreas Schwab (EPP) u ime Parlamenta zalagat će se za okončanje nepoštenih praksi tehnoloških divova

 Jean-francois Badias/Afp/Profimedia

Europski parlament, Vijeće i Komisija započeli su trijalog o Aktu o digitalnim tržištima (DMA), jednom od najvažnijih zakona kojim EU želi regulirati jedinstveno digitalno tržište.

Izvjestitelj Parlamenta Andreas Schwab (EPP) rekao je da će se u ime Parlamenta zalagati za to da tijekom pregovora DMA zaista postane alat za okončanje nepoštenih praksi kojima se koriste tehnološki divovi poput Applea, Googlea, Amazona i Facebooka.

"Želimo izbjeći da najveće tvrtke postaju sve 'deblje' i omogućiti da tvrtke s najboljim proizvodima, a ne samo one s najvećom tržišnom snagom, mogu rasti. Slijedom toga, Europski parlament je značajno ojačao prijedlog DMA. Želimo se prije svega usredotočiti na najveće nadzornike pristupa i dodatno ojačati pravila koja će za njih vrijediti. Želimo zakon koji će biti provediv i stoga koristimo resurse država članica i Europske komisije", izjavio je Schwab.

Europarlamentarci žele da DMA osigura više konkurencije i pošteno natjecanje na jedinstvenom europskom digitalnom tržištu.

"Kao izvjestitelj, preuzet ću odgovornost da branim novostvorene odredbe o akvizicijama, oglašavanju i interoperabilnosti. Taj položaj uživa veliku podršku svih političkih skupina i stoga ću se truditi da branim ovu poziciju u pregovorima s državama članicama", dodao je Schwab.

Prijedlog Zakona o digitalnim tržištima stavlja na crnu listu određene prakse koje koriste velike platforme koje djeluju kao nadzornici pristupa tržištu te omogućuje Komisiji da provodi tržišne istrage i sankcionira ponašanja koja nisu usklađena. Parlament je odobrio tekst u prosincu sa 642 glasova za, 8 protiv i 46 suzdržanih.

"Bio je ovo jako dobar prvi sastanak sa zastupnicima Parlamenta i predstavnicima francuskog predsjedništva Vijeća oko finaliziranja DMA. Postoji stvarno jaka predanost promjeni na terenu. Želimo dati malim poduzećima poštenu šansu, potrošačima izbor i osigurati da oni koji su dobili moć, preuzmu odgovornost za svoje postupke", izjavila je potpredsjednica Komisije za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager nakon međuinstitucionalnog sastanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:21