BEZ PREMCA

Zagrebački FER povuče više EU sredstava nego gotovo svi fakulteti Sveučilišta u Zagrebu zajedno

Vrijednost projekata u 2021. iznosila je blizu tri milijarde kuna, a 2022. FER je započeo s rekordnih 260 projekata

Ilustracija

 Rupert Oberhuser/Alamy/Alamy/Profimedia

Fakultet elektrotehnike i računarstva započeo je 2022. godinu s rekordnih 260 znanstvenoistraživačkih projekata, čime je još jednu godinu zaredom proglašen vodećom institucijom u Hrvatskoj po broju aktivnih projekata.

Ovaj zagrebački fakultet za potrebe zapošljavanja istraživača i nabavu istraživačke opreme iz Europske unije povuče više novaca nego gotovo svi fakulteti Sveučilišta u Zagrebu zajedno.

Zahvaljujući projektima, FER zapošljava 350 zaposlenika, što je gotovo polovica ukupnog broja djelatnika. Zbog toga fakultet nosi status najpoželjnijeg partnera u primijenjenom istraživanju i razvoju inovacija u Hrvatskoj.

Ukupna vrijednost projekata u kojima je FER sudjelovao u 2021. iznosila je gotovo tri milijarde kuna, od čega je otprilike sedmina pripala fakultetu i bila je namijenjena zapošljavanju istraživača te nabavi istraživačke opreme.

Osim toga, 10 posto svih financijskih sredstava na istraživačkim projektima, koje u Hrvatskoj putem programa Obzor 2020. financira Europska unija, odlazi upravo na FER.

Što se tiče načina na koji se projekti financiraju, omjer domaćih i međunarodnih projekata u 2021. godini išao je značajno u prilog projektima financiranim iz domaćih izvora.

Najviše projekata financirano je iz Hrvatske zaklade za znanost (58%), a slijede ju Europski fond za regionalni razvoj (35%) i Europski socijalni fond (0,7%). U međunarodnim projektima dominira program Obzor 2020. (30%), a zatim slijede program Europske suradnje u znanosti i tehnologiji (21%), Erasmus+ (14,5%), bilateralni projekti (13%), INTERREG (6,5%) te ostali projekti(16%).

Europska politika u području istraživanja i tehnološkog razvoja ima važno mjesto u europskom zakonodavstvu još od potpisivanja prvih Ugovora Zajednice, a ranih 1980-ih proširena je uspostavom Europskog okvirnog programa za istraživanje.

Projekti financirani sredstvima Unije obično uključuju pravne osobe - sveučilišta, istraživačke centre i poslovne subjekte, uključujući mala i srednja poduzeća te pojedinačne istraživače iz različitih država članica, pridruženih država i trećih zemalja.

Europski parlament izglasao je 27. travnja 2021. većinom glasova program Obzor Europa s proračunom od 95,5 milijardi eura za razdoblje 2021.- 2027., što obuhvaća 5,4 milijarde eura iz europskog plana za oporavak NextGenerationEU te dodatna ulaganja EU-a (VFO) u iznosu od četiri milijarde eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:54