HOLOSYS

Zagrebačka tvrtka za proizvodnju pametnih brojila novi je član moćne egipatske grupacije

Hrvatska ICT tvrtka Holosys inače se bavi razvojem naprednih IoT uređaja i rješenja koji olakšavaju očitavanje potrošnje vode, struje i plina

Pametno brojilo kakve proizvodi zagrebački Holosys

 Acorn 1/Alamy/Alamy/Profimedia

Zagrebačka tvrtka za proizvodnju pametnih brojila Holosys postala je dio moćne egipatske grupacije Elsewedy.

Naime, Holosys je dobio novog većinskog vlasnika - slovensku tvrtku Iskraemeco, koju je 2007. kupio Elsewedy.

Ovom akvizicijom omogućeno je kombiniranje resursa i stručnosti tvrtki koje koriste najsuvremenije tehnologije u tzv. "energy management" industriji.

Obje tvrtke će tako dobiti priliku za širenje svog portfelja proizvoda i naprednih komunikacijskih rješenja, ali i za jačanje odnosa sa širokom bazom korisnika iz područja energetike, upravljanja potrošnjom vode i smart city segmentom, naglašavaju u priopćenju. Vrijednost ovog preuzimanja nije otkrivena.

Hrvatska ICT tvrtka Holosys inače se bavi razvojem naprednih IoT uređaja i rješenja koji olakšavaju očitavanje potrošnje vode, struje i plina. Tvrtku su 2004. pokrenuli inženjeri Bojan Grbec, Ivan Lukačević, Zoran Zoričić i Tomislav Lekić. Razvili su sustav za proizvodnju naprednih električnih uređaja baziranih na NB-IoT-u za daljinsko očitanje potrošnje energenata. Imaju više od 20 proizvoda koje prodaju u 50 država, a više od 500.000 mjerila potrošnje vode i plina u svijetu je povezano kroz neki od Holosysovih sustava.

Ovo spajanje s kranjskom tvrtkom Iskraemeco omogućit će im jačanje pozicije na tržištu Europske unije, ali i Bliskog istoka, Južne Amerike i Afrike.

"Uvjeren sam da će ova suradnja dovesti iskustvo naših korisnika na još višu razinu s obzirom na to da nam se sada dodatno širi portfolio proizvoda i usluga za "smart metering". Nova rješenja koja ćemo sada moći ponuditi korisnicima uključuju "pametna" mjerila potrošnje vode i energenata, razne module, senzore, ali i napredna softverska rješenja za mjerenje, nadzor i naplatu potrošnje vode i energenata. Tvrtka će sada moći brže rasti uz jake temelje, a to će naravno donijeti i više prilika na globalnom tržištu", rekao je Tomislav Lekić, suosnivač Holosysa.

Dodajmo kako Europska unija malim i srednjim poduzećima pomaže kroz programe poput Obzor Europa,Digitalna Europa i Instrument za povezivanje Europe. Europski parlament je u travnju 2021. usvojio program Digitalna Europa, prvi financijski instrument EU-a posebno usmjerenom na uvođenje tehnologije u poduzeće i kod građana. Kako je istaknuo zastupnik Europskog parlamenta i izvjestitelj za program, Valter Flego, riječ je o jednom od najvažnijih novih programa EU-a koji omogućuje ukupno ulaganje od 7,5 milijarda eura u super računala, umjetnu inteligenciju, kibersigurnost, napredne digitalne vještine, te u široku uporabu digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:16