‘aplikacija za sve‘

Wolt povukao 530 milijuna dolara investicije da bi konkurirao Amazonu

Investiciju vidim kao veliki korak na putu da Wolt postane ‘aplikacija za sve‘, kaže Miki Kuusi, čelnik finskog startupa koji posluje i u Hrvatskoj

Tvrtka za naručivanje i dostavu hrane Wolt, koja uspješno posluje i u Hrvatskoj, priskrbila si je investiciju od 530 milijuna dolara kako bi konkurirala Amazonu. Novim ulaganjem Wolt si je priskrbio status startupa jednoroga, i to u vrijednosti iznad milijardu eura. TechCrunch piše da je od 2015. do sada finski startup primio 856 milijuna dolara investicije.

Miki Kuusi, suosnivač i direktor tvrtke kaže da će ti novci Woltu omogućiti da razmišlja dugoročno i uloži u ljude, tehnologiju te tržišta na kojima djeluje pa time i operaciju u Hrvatskoj.

Tvrtka je trenutno prisutna u 23 zemlje i 120 gradova diljem svijeta, a odnedavno se preko Woltove aplikacije može naručiti dostava prehrambenih namirnica, knjiga, kozmetike i potrepština za kućne ljubimce.

Kuusi smatra, slično kao Amazon, da je do investicije u Wolt došlo zbog vjerovanja da će lokalne usluge, koje prelaze iz fizičkog svijeta u online okruženje ili bi to željele napraviti, izabrati upravo njih, jer “mogu ponuditi izvrsno korisničko iskustvo”. U tom smislu planira Wolt pretvoriti u “aplikaciju za sve”.

“Vjerujemo da će se kupovina Nikeovih tenisica u budućnosti svesti na par klikova u našoj aplikaciji te da će nakon tridesetak minuta biti pred vratima korisnika. Wolt tu viziju želi pretvoriti u stvarnost”, pojašnjava Kuusi.

Osim što će Woltu omogućiti ekspanziju na druga tržišta, ova 530 milijuna dolara vrijedna investicija pokazuje da je budućnost “dark” trgovina sve samo ne mračna. Kuusi kaže da Wolt planira otvoriti vlastitu “dark” trgovinu, odnosno onu koja postoji isključivo da bi omogućila ispunjavanje online narudžbi i time služila kao distributivni centar.

“Ne čudi me da se takvi poslovni pothvati sve više financiraju. Vjerujemo u hibridni model maloprodaje i smatramo da će taj sektor narednih godina vidjeti veliki napredak”, zaključuje Kuusi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:01