KONFERENCIJA

‘Vrhunsko obrazovanje nije privilegija samo onih koji su bliže velikim centrima‘

Eurozastupnica Željana Zovko kazala je kako je poruka za mlade da i u udaljenim krajevima uz pomoć EU-a mogu razviti potencijal

Zastupnica Željana Zovko i ravnatelj Centara izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije Ivica Zelić

 Josko Ponos/Cropix

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko organizirala je u ponedjeljak u Splitu u hotelu Radisson Blu konferenciju „Obrazovanje kao ključ društvenog i gospodarskog napretka“.

- Cilj je ukazati koliko je potrebno da Republika Hrvatska kroz centre izvrnosti radi s mladim, darovitim učenicima i koliko još možemo učiniti kroz europska sredstva za sve one koji će u budućnosti Republiku Hrvatsku voditi ka putu tehnološkog napretka i korištenju svih fondova. Ključna poruka za mlade je da ostaju ovdje i da se, bez obzira gdje žive, bilo na udaljenim otocima, ili u Dalmaciji, Slavoniji, Baranji, i kroz europske fondove može čitav njihov potencijal razviti za dobrobit Republike Hrvatske – izjavila je Željana Zovko.

image

Konferencija u Splitu

Josko Ponos/Cropix

Kazala je i kako je “izvjestiteljica za procjenu koliko su fondovi utrošeni za obrazovanje i razmjenu mladih ljudi, koliki je učinak i na mlade ljude koji žive u udaljenim područjima, da ne bude ekskluzivno korištenje Erasmusa za one koji se nalaze u centrima nego da se ti fondovi koriste i u najudaljenijim i najsiromašnijim krajevima zemlje”.

image

Željana Zovko na konferenciji

Josko Ponos/Cropix

- Vrhunsko obrazovanje nije privilegija samo onih koji su bliže tim mogućnostima. Fondovi su jako veliki, a Ministarstvo obrazovanja je tu da ih usmjeri. Mi u Europskoj uniji smo tu da što više sredstava nađemo, dakle da se što više sredstava odobri kroz proračun i sva ona sredstva koja još nisu utrošena da se raspodijele i da idu za taj cilj – naglasila je zastupnica Zovko.

image

Panel diskusija

Josko Ponos/Cropix

Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, koji je pokrenut 2016. godine, istaknuo je kako su mladi koji žele i mogu više budućnost Republike Hrvatske.

- U ovom treutku možemo reći da je to dugoročno ulaganje koje se definitivno isplati. Jer kad vidite njihov osmijeh, entuzijazam, kreativnost, mislim da se u Hrvatskoj ne trebamo bojati za budućnost. Jednostavno, mladima treba dati priliku da se razvijaju u okviru školskog sustava, da razvijaju svoju inovativnost, kreativnost, a mi stariji i iskusniji što se tiče godina možemo im pomoći, usmjeriti ih i olakšati im obrazovni proces – naglasio je Zelić.

Kazao je također kako im je prije svega bitna kvaliteta i što veći broj uključene djece u program, djece koja mogu i žele više.

- Želimo napraviti sustav potpore, što znači neovisno nalaze li se oni u Splitu, Sinju, Trogiru, Imotskom ili nekom drugom mjestu, ako imaju potencijal u smislu sposobnosti, da se te sposobnosti njima razvijaju. U ovom trenutku uključeno je 430 djece i 109 mentora u četiri programa kroz 12 subota i još 2100 djece u okviru tri izvanastavna programa s 300 mentora. Ono što radimo u Splitsko-dalmatinskoj županiji smatramo da bi mogao postati nacionalni model- kazao je Ivica Zelić.

image

Ivan Anušić, Ivica Puljak i Željana Zovko

Josko Ponos/Cropix

Na konferenciji se u dva panela raspravljalo o značajkama hrvatskih centara izvrsnosti i prednostima koje imaju za poticanje darovitosti djece, kao i o mogućnostima za daljnji razvoj i poboljšanje međužupanijske suradnje i prekogranične suradnje sa susjednim županijama u Bosni i Hercegovini.

image

Panel diskusija

Josko Ponos/Cropix

Konferencija je okupila sudionike iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uključujući ravnatelja Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja RH Momira Karina, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, gradonačelnika Splita Ivicu Puljka i predstavnike centara izvrsnosti iz Splitsko-dalmatinske županije, Zadarske županije, Osječko-baranjske županije, Zapadnohercegovačke županije i Hercegbosanske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:48