POVIJESNO IZVJEŠĆE

‘Vlade zemalja članica EU-a probleme u sustavu onkološke skrbi više neće moći držati u ladici‘

Konačno možemo promijeniti negativne trendove i smanjiti alarmantan broj oboljelih od karcinoma, izjavila je zastupnica Jerković

Romana Jerković

 Ured zastupnice

Upravo zahvaljujući ovom izvješću vlade zemalja članica Unije morat će početi s implementacijom smjernica koje im Unija nudi, a probleme u sustavu onkološke skrbi više neće moći držati „u ladici“. Hrvatska je prema smrtnosti od raka među najgorima u Uniji, a pacijenti su često prepušteni sami sebi. No, zahvaljujući ovom alatu možemo konačno promijeniti negativne trendove i smanjiti alarmantan broj oboljelih od karcinoma, izjavila je zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković (SDP/S&D) nakon što su europarlamentarci usvojili izvješće o jačanju Europe u borbi protiv raka.

Zastupnica Jerković naglašava kako je ovo izvješće povijesno važno te predstavlja prekretnicu u načinu na koji ćemo se od sada boriti s karcinomom, ali i ostalim nezaraznim, kroničnim bolestima. .

- Primjerice, 40 posto slučajeva karcinoma može se spriječiti učinkovitom prevencijom i poboljšanjem rane dijagnostike. Zbog čega onda to mjerodavni u Hrvatskoj ne čine? - pita se zastupnica Jerković.

Ukazuje i na podatke iz izvješću o Pregledu stanja zdravlja i zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj, koje je izradila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a prema kojem se čimbenicima poput loše prehrane, pušenja, alkohola i nedostatka tjelesne aktivnosti pripisuje čak 44 posto svih smrtnih slučajeva u Hrvatskoj.

Kako je pokazalo to izvješće, ukupna smrtnost od raka u Hrvatskoj među najvišima je u EU-u: Hrvatska je na petom mjestu, sa stopom smrtnosti standardiziranom prema dobi od 324 smrtna slučaja uzrokovana rakom na 100.000 stanovnika 2020., što je znatno iznad prosjeka EU-a, koji iznosi 264 smrtna slučaja na 100.000 stanovnika. Najčešća sijela raka u muškaraca su prostata (18 %), pluća (17 %) i debelo crijevo (17 %), a u žena su najčešći rak dojke (25 %), zatim debelog crijeva (13 %), pluća (8 %) i maternice (7 %).

Izdvojimo i kako je konzumacija duhana u Hrvatskoj ozbiljan javnozdravstveni problem i za odrasle i za adolescente. Postignut je, navedeno je, tek neznatan napredak u smanjenju stopa pušenja, a uzrok su tome općenito popustljive politike protiv pušenja. Više od petine (22 %) odraslih Hrvata 2019. je navelo da puši svakodnevno, a taj je udio viši od prosjeka EU-a, koji iznosi 20 %.

Zastupnica Jerković ističe kako nam nažalost, statistika ne ide u prilog.

- Zastrašujuće je koliko je ljudskih života moglo biti spašeno pravodobnim i kontinuiranim javnozdravstvenim kampanjama i političkom voljom. Uzmimo samo primjer duhana. Znamo da je stopa konzumacije duhanskih proizvoda u Hrvatskoj izrazito visoka, posebno među mladima, te da je stopa smrtnosti od raka pluća druga po redu u EU, a Vlada uporno ne čini ništa na uspostavi kvalitetnog sustava prevencije i onkološke skrbi. No, moramo biti ustrajni, posebno kada se radi o duhanskim proizvodima i alkoholu. Svi mi politički akteri moramo se zapitati što nam je važnije – zdravlje naših građana ili udovoljavanje interesima lobija - zaključila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:37