DAN KARIJERA

Više od 80 hrvatskih i međunarodnih tvrtki predstavit će se zainteresiranim studentima na Sveučilištu Sjever

Osim toga, u Sveučilišnom centru Varaždin i Sveučilišnom centru Koprivnica će se do 20. svibnja održati brojne radionice i panel-rasprave s uspješnim predstavnicima priznatih kompanija i ustanova

Kampus Sveučilista Sjever u Koprivnici
 

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Sveučilište Sjever, uz pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske poštanske banke, i ove godine organizira Tjedan karijera.

Tijekom pet dana više od 80-ak hrvatskih i međunarodnih tvrtki predstavit će se zainteresiranim studentima. Osim toga, u Sveučilišnom centru Varaždin i Sveučilišnom centru Koprivnica će se do 20. svibnja održati brojne radionice i panel-rasprave s uspješnim predstavnicima priznatih kompanija i ustanova.

Tjedan karijera UNIN Connect Week je jedan od najvećih regionalnih događaja koji spaja akademske i poslovne zajednice, s ciljem umrežavanje studenata s poslodavcima, ali i za upoznavanje srednjoškolaca sa Sveučilištem, pojedinim studijima i mogućnostima koje im se nude.

Panelom naziva "Uloga poslovne i akademske zajednice u jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva" službeno je otvoren jedan od najvećih regionalnih događaja spajanja akademske i poslovne zajednice.

Na panelu su sudjelovali predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskog sabora Marko Pavić, član Uprave Hrvatske poštanske banke Ivan Soldo te Petar Filipan iz tvrtke Sobočan.

"Upravo je digitalna transformacija put, način kako da birokracija postane puno jednostavnija, dostupnija i brža svakom građaninu. Činjenica da danas više od 1.600.000 građana koristi sustav e-Građani već govori o tome da se krećemo prema naprijed. Nedavno smo u sklopu e-Građani uveli i niz servisa vezanih upravo uz poslovanje. Tako mi činimo komunikaciju s državnom upravom jednostavnijom, bržom i dostupnijom. Svaka minuta koju uštedimo poduzetnicima je doprinos višoj produktivnosti, konkurentnosti", poručio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Na panelu je sudjelovao i Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, koji je tom prilikom istaknuo mnogobrojne programe koje provodi agencija, a koji sadrže neki oblik suradnje s akademskom zajednicom poput programa "Provjere inovativnog koncepta", "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja", projekt "Inkubacijski centar za bio-znanosti i komercijalizaciju tehnologije – BIOCentar" te programe za realizaciju poduzetničkih projekata studenata.

Na Sveučilištu Sjever se trenutno izvodi 31 studijski program na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini s više od 5.200 studenata.

Dodajmo kako su Europski parlament, Komisija i Vijeće proglasili 2022. Europskom godinom mladih, čime se želi dati priznanje nastojanjima mladih da prevladaju poteškoće s kojima su se suočili i koje je izazvala kriza uzrokovana bolešću covid-19.

U svim državama članicama EU-a se održavaju konferencije i inicijative koje promiču sudjelovanje mladih u kreiranju politika, kampanje za podizanje svijesti o inkluzivnijem, zelenom i digitalnom društvu, kao i studije i istraživanja o situaciji mladih u EU. Aktivnosti organiziraju nacionalni koordinatori u svakoj državi članici s Europskom komisijom i organizacijama civilnog društva, a nadzire ih Europski parlament.

Zastupnici Europskog parlamenta su također osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Dodatna sredstva za provedbu aktivnosti mobilizirat će se u 2022. iz drugih, relevantnih programa i instrumenata EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:29