ZNANOST SPAJA LJUDE

Više od 1600 organizacija civilnoga društva u Hrvatskoj bave se STEM područjem

Udruga za promicanje digitalne fabrikacije FabLab provela je mapiranje, cilj je stvoriti adresar koji će služiti jačanju kapaciteta

Ilustracija

 Zhao Qirui/sipa Asia/Zuma Press/Profimedia

U Hrvatskoj djeluje više od 1600 organizacija civilnoga društva koje se bave STEM područjem, otkrila je udruga za promicanje digitalne fabrikacije FabLab.

Udruga FabLab je u sklopu projekta “Znanost spaja ljude” provela mapiranje organizacija civilnog društva koje se bave STEM područjem. Glavni cilj projekta je stvoriti adresar koji će služiti jačanju kapaciteta i suradnje organizacija civilnog društva te zajedničkog djelovanja u oblikovanju javnih politika u STEM području.

Takvo umreženo djelovanje prvi će put činiti svi relevantni predstavnici STEM sektora. U mrežu se mogu uključiti i organizacije koje se ne bave STEM-om kao okosnicom djelovanja, ali su otvoreni za suradnju s organizacijama čije je djelovanje usmjereno na STEM.

"Čvrsto vjerujemo da je STEM neodvojiv od društva, prirode i života te da možemo stvoriti STEM mrežu, ali i otvoriti put sinergiji djelovanja mreže i organizacija koje STEM mogu koristiti kao alat za svoje područje rada", navode u udruzi i pozivaju sve organizacije civilnog društva u STEM području da ispune njihov upitnik.

Podsjetimo, nedavno su dodijeljeni ugovori vrijedni više od 20 milijuna kuna za projekte organizacija civilnog društva u području STEM-a i razvoja lokalne zajednice, koji se sufinanciraju iz Europskog socijalnog fonda te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruga. To je do sada najveće ulaganje u djecu i mlade u STEM-u, području u kojem se razvijaju ključne kompetencije za tržište rada.

Dodajmo još kako je Europski parlament usvojio u lipnju 2021. rezoluciju o promicanju rodne ravnopravnosti u obrazovanju i karijerama u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). Tim tekstom EU zastupnici pozivaju Komisiju i države članice da podrže kampanje osviještenosti o rodnoj pristranosti u STEM području i osmisle političke mjere koje u potpunosti uključuju rodnu dimenziju u cilju promicanja poduzetništva, predmeta iz područja STEM-a i digitalnog obrazovanja za djevojčice od rane dobi u cilju borbe protiv postojećih obrazovnih stereotipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:27