GODINA MLADIH

Violeta Blatančić: Neuspjeh doživljavajte kao učitelja na svom poduzetničkom putu

Tech Garden. čiji je šibenska poduzetnica vlasnica, vodeća je tvrtka za opremanje poslovnog i privatnog prostora ekološkim proizvodima u industriji zelene arhitekture

Vlasnica i kreatorica brendova Tech Garden i Food Garden, Violeta Blatančić

 Violeta Blatančić

Na prijedlog Europske komisije, ova 2022. godina proglašena je Europskom godinom mladih.

U ovoj godini želi se ukazati na važnu ulogu sudjelovanja mladih u ostvarenju prioriteta EU-a, a odnose se na izgradnju bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Stoga će Komisija, u suradnji s Europskim parlamentom, državama članicama i organizacijama civilnog društva, organizirati niz aktivnosti usmjerene na mlade ljude čime će im pružiti priliku za učenje, susrete i otvaranje nove perspektive.

A nas su tim povodom zanimala iskustva poduzetnika i stručnjaka u raznim područjima koja mogu biti dragocjena i mladima u stjecanju novih znanja i kreiranju vlastite budućnosti.

Šibenčanka Violeta Blatančić vlasnica je i kreatorica dvaju brendova, Tech Garden i Food Garden. Nakon godina rada za druge poslodavce i skupljanja znanja, ponajviše u sektoru turizma, odlučuje se 2016. otvoriti svoju tvrtku.

Danas je Tech Garden poznat kao vodeća tvrtka za opremanje poslovnog i privatnog prostora ekološkim proizvodima u industriji zelene arhitekture. One zanimljive instalacije zelenih zidova od prirodne mahovine i cvijeća koje možete vidjeti diljem mnogih kafića, ureda i shopping centara u Hrvatskoj – to su ruku djelo obitelji Blatančić.

A od nedavno su svoju ljubav prema održivom načinu života prenijeli i na Food Garden, plant-based restoran u centru Zagreba, koji ponudu temelji na brzim i jednostavnim jelima od kvalitetnih biljnih sastojaka.

Odgovarajući na naš upit što bi preporučila mladima koji su krenuli su svijet poduzetništva ili se na taj korak tek spremaju, Violeta ističe da je najvažnije ne odustati od svoje poslovne ideje.

- Nađite način da realizirate svoje zamisli i dobre ideje. Uvijek postoji način za to. No, isto tako imajte na umu da vaši snovi moraju biti utemeljeni na realnim gospodarskim trendovima. Obavezno istražite tržište i napravite detaljnu analizu o potencijalu vašeg proizvoda ili usluge s obzirom na trenutne i buduće gospodarske trendove, o konkurenciji, cijenama, marketingu... Ako nakon toga procijenite da proizvod ili usluga ima potencijal opstanka i rasta na tržištu te upregnite sve znanje, energiju i motivaciju kako bi bili izvrsni u svom poslu – savjetuje Violeta.

Napominje da se poduzetnički život sastoji od mnogo rada, odricanja i snage da ustaneš nakon pada.

- Kada krenu problemi, koji su neminovni, sjetite se da za svaki taj problem postoji rješenje. Tada budite hrabri i odvažni kako bi ga našli i nastavili dalje. Neuspjeh doživljavajte kao učitelja na svom putu, zapamtite naučenu lekciju i idite dalje – naglašava vlasnica Tech Gardena.

Što se tiče zapošljavanja i osiguravanja kadra, Violeta ističe kako prednost daje talentu i ulaganju u osobni razvoj ispred formalnog obrazovanja.

- Znanje nije presudno. Osobu s određenim talentima i interesom može se veoma jednostavno oblikovati u vrhunskog profesionalca za određeno vrijeme mentorskog rada. Naposljetku, obraćam pažnju na komunikaciju. Ona je jako bitna kako za rad unutar tima, tako i za prenošenje poslovne ideje na potencijalne klijente – zaključuje poduzetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:55