IZLOŽBA INOVACIJA

Veliku nagradu 19. međunarodne izložbe ARCA 2021. osvojili studenti Geotehničkog fakulteta iz Zagreba

Autori inovacije „Reciklirana guma & solarna fotokataliza“ su Ivana Grčić, Mladen Božičević, Paula Benjak, Marija Tomaš i Benjamin Radetić
Studenti Geotehničkog fakulteta u Zagrebu, osvajači međunarodne izložbe ARCA 2021
 Udruga Inovatora Hrvatske

Studenti Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, osvojili su Veliku nagradu 19. međunarodne izložbe ARCA 2021., odnosno Grand Prix ARCA 2021. za inovaciju „Reciklirana guma & solarna fotokataliza“. Autori te inovacije su Ivana Grčić, Mladen Božičević, Paula Benjak, Marija Tomaš, Benjamin Radetić sa Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kako su izvijestili iz Udruge inovatora Hrvatske, koja je organizirala ovu međunarodnu izložbu inovacija u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, od 14. do 16. listopada predstavljeno je više od 180 inovacija i novih tehnologija iz gotovo svih područja ljudskoga rada, od industrije do svakodnevnice, i to kao rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz javnoga i privatnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih i razvojnih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu.

Priliku za predstavljanjem svojih inovacija na izložbi, naveli su u objavi, imali su i mladi autori, učenici srednjih tehničkih škola te studenti hrvatskih sveučilišta za koje je, kao i za osnovnoškolce, pripremljen popratni program s brojnim radionicama iz STEM područja.

Zlatnom medaljom nagrađene su 22 inovacije, 32 inovacije srebrnom te 41 inovacija brončanom medaljom.

Posebnu IFIA (International Federation od Inventors Associations)) nagradu osvojila je inovacija "Ćelija za robotsko pročišćavanje srha autora: HS Produkt d.o.o."

WIPO (World Intellectual Property Organization) nagradu u kategoriji mladih dodijeljena je inovaciji Križić-Križić Power Max čiji su autori Branko Raičković i Jan Rastović dok je WIPO nagrada za seniore dodijeljena inovaciji Nuotwo autora Marka Brkljačića.

Organizatori ističu i kako je održana i tribina pod nazivom „Inovacije i transfer tehnologije kao poticaj gospodarskog razvoja Republike Hrvatske“, te brojne radionice za sve uzraste. Tako je održana radionica „LegoWeDo“ na kojoj su sudjelovali učenici OŠ Grigora Viteza i OŠ Marija Jurić Zagorka te radionice „Arduino“ gdje su učenici I. tehničke škole Tesla sklapali igraču konzolu MAKERbuino mladog inovatora Alberta Gajšeka.

image
Izložba ARCA 2021
Udruga Inovatora Hrvatske

Izložba inovacija ARCA već godinama, napominju u Udruzi inovatora Hrvatske, po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove i izložbe inovacija promiče inovatorstvo i inovacije te je jedan od najznačajnijih događaja u kalendaru Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora (IFIA).

Dodajmo kako se ulaganje u istraživanje i inovacije u Europskoj uniji često ističe kao ulaganje u budućnost. Jedan od tri stupa na kojima počiva ključni istraživački program Obzor Europa, koji su zastupnici Europskog parlamenta odobrili krajem travnja, je „Inovativna Europa” čiji je cilj Europu učiniti predvodnicom u inovacijama koje stvaraju nova tržišta. Također cilj mu je i daljnjim jačanjem Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) poticati integraciju poslovanja, istraživanja, visokog obrazovanja i poduzetništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 01:11