E-WORK

Veliko istraživanje Microsofta: radom od kuće zaposlenici postaju izolirani i bezidejni

Recenzirana studija obuhvatila je nešto više od 61.000 zaposlenika, a analizirali su podatke od prosinca 2019. do lipnja 2020.
Ilustracija
 Barry Anson/Alamy/Alamy/Profimedia

S obzirom na to da je rad na daljinu sada uobičajen za velik broj ljudi, a povratak u ured s punim radnim vremenom još uvijek se za zaposlenike mnogih tvrtki doima kao daleka budućnost, pitanje koje se neprestano ponavlja jest; čini li rad od kuće zaposlenike više učinkovitim? Prema nedavno objavljenoj studiji Microsofta, upravo suprotno. Istraživanje obavljeno u prestižnom magazinu Nature Human Behaviour tvrdi kako rad od kuće dovodi do manjka komunikacije i suradnje među timovima, što na kraju utječe i na produktivnost i inovacije.

Microsoftova recenzirana studija obuhvatila je nešto više od 61.000 zaposlenika. Analizirali su anonimne podatke o njihovim obrascima rada počevši od prosinca 2019. - dakle prije zatvaranja - do lipnja 2020.

Znanstvenici su zaključili kako je vrijeme suradnje i komunikacije između zaposlenika različitih odjela opalo za oko 25% u odnosu na razine prije pandemije, što naravno znači i da je pala razina sinkronizirane komunikacije u stvarnom vremenu. Rezultat toga su, zaključak je istraživanja, izolirani radnici i pad inovacija.

Microsoft je slično istraživanje proveo prošle godine koje je, prema njihovim analizama, pokazalo kako ljudi od doma rade duže nego što bi radili da su u uredu.

Pravo na isključivanje s posla još nije definirano zakonom EU-a. Europski parlament to želi promijeniti i zato je 21. siječnja 2021. pozvao Komisiju da osmisli zakon kojim se zaposlenicima izvan radnog vremena omogućuje isključivanje s posla bez posljedica te utvrđuju minimalni standardi za rad na daljinu.

Parlament je poručio da prekidi slobodnog vremena i produljenje radnog vremena mogu povećati rizik od neplaćenog prekovremenog rada, imati negativne posljedice na zdravlje, ravnotežu poslovnog i privatnog života te je pozvao na donošenje sljedećih mjera: a)poslodavci ne smiju zahtijevati od radnika dostupnost izvan radnog vremena, a suradnici se trebaju suzdržati od kontaktiranja kolega vezano za posao, b) države članice EU-a trebaju osigurati da su radnici koji koriste svoje pravo na isključivanje zaštićeni od negativnih posljedica te da postoje mehanizmi za rješavanje pritužbi ili kršenja prava na isključivanje, te c) učenje i osposobljavanje na daljinu trebaju se smatrati radnom aktivnošću i ne smiju se odvijati u slobodno vrijeme bez odgovarajuće naknade

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:20