NOVA EU PRAVILA

Velike kompanije morat će dijeliti podatke o upotrebi proizvoda s drugim, manjim tvrtkama

Europska komisija predstavila je dugoočekivani prijedlog Akta o podacima koji će korisnicima dati veću kontrolu nad njihovim podacima

Ilustracija

 Eduardo Parra/Zuma Press/Profimedia

Europska komisija predstavila je dugoočekivani prijedlog Akta o podacima. Radi se o novom setu pravila o tome tko može pristupiti podacima koji nastaju u svim gospodarskim sektorima u EU i tko ih može upotrijebiti.

Prijedlog Akta o podacima trebao bi omogućiti korisnicima povezanih uređaja pristup podacima koje generiraju, zabraniti sklapanje nepoštenih ugovora koji sprječavaju dijeljenje podataka s manjim tvrtkama, dodatno zaštititi podatke potrošača i osigurati tijelima javnog sektora pristup podacima iz privatnog sektora u hitnim slučajevima.

Za korisnike je najvažnije što će ova nova pravila olakšati prijenos podataka generiranih iz proizvoda poput Amazon Alexa ili vozila Tesla.

Na primjer, vozač automobila mogao bi zatražiti da se svi generirani podaci o performansama vozila pošalju u radionicu po njegovom izboru. To bi moglo pomoći građanima da dobiju jeftinije usluge umjesto da moraju ići izravno u auto tvrtku.

Tvrtke za usluge u oblaku, kao što su Amazon i Microsoft, također će biti prisiljene olakšati prebacivanje podataka između davatelja usluga.

Zakon će postaviti pravila o tome kako tvrtke mogu pristupiti takozvanim neosobnim podacima, odnosno podacima koji ne sadrže podatke koji identificiraju pojedinca, uključujući informacije prikupljene u strojevima i povezanim uređajima, kao što su pametni kućanski aparati.

"Prijedlog zakona o podacima će pomoći manjim poduzećima u tome da im velike tvrtke ne oduzimaju sve njihove podatke", rekao je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, "To će korisnicima dati veću kontrolu nad njihovim podacima kako ih ne određeni dobavljač ne bi držao u zatočeništvu".

Povjerenica Komisije za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager, dodala je kako će se time "ojačati konkurencija, dopuštajući većem broju tvrtki da ponude svoje usluge".

Zakon o podacima također će od tvrtki tražiti da uvedu zaštitne mjere kako bi spriječile vlade izvan EU-a da pristupe podacima i prisiliti tvrtke da dopuštaju korisnicima prijenos podataka između pružatelja usluga u oblaku bez dodatnih troškova.

Europski regulatori stalno postavljaju stroža pravila o tome kako tvrtke barataju korisničkim podacima. Irsko tijelo za zaštitu podataka trenutno razmatra zakonitost ugovora koji tvrtkama omogućuje slanje golemih količina komercijalnih podataka preko Atlantika.

Podaci su roba koju istovremeno može koristiti više korisnika u isto vrijeme i konzumirati ih bez utjecaja na njihovu kvalitetu i bez rizika od iscrpljivanja ponude.

Količina generiranih podataka neprestano raste, pa se očekuje da će s 33 zetabajta u 2018. porasti na 175 zetabajta u 2025. godini.

Riječ je o neiskorištenom potencijalu jer se 80 % industrijskih podataka nikada ne upotrijebi.

Aktom o podacima trebala bi se riješiti pravna, gospodarska i tehnička pitanja zbog kojih se podaci nedovoljno upotrebljavaju.

Novim će se pravilima povećati količina podataka dostupna za ponovnu upotrebu i na taj bi se način do 2028. trebalo stvoriti dodatnih 270 milijardi eura BDP-a.

O prijedlogu zakona sada će raspravljati zemlje članice i Europski parlament. Mogle bi proći nekoliko godina prije nego što zakon stupi na snagu.

Zastupnik u Europskom parlamentu i otac Opće uredbe o zaštiti podataka, Axel Voss, rekao je kako su pravila o usklađenim standardima za razmjenu podataka hitno potrebna.

"Međutim, prijedlog Akta o podacima neće ispraviti greške napravljene u GDPR-u, uredbe koja je već zastarjela i nastavlja ometati razmjenu podataka", poručio je europski pučanin.

Portugalska zastupnica u EU parlamentu, Maria da Graça Carvalho, ističe kako je danas važan dan za digitalno društvo.

"Akt o podacima će osigurati pravednost u digitalnom okruženju, potaknuti konkurentno tržište podataka, otvoriti mogućnosti za inovacije temeljene na podacima i učiniti podatke dostupnima za sve. Potrošači će imati više informacija, a poslovni i industrijski igrači imat će koristi od konkurentnog tržišta podataka", smatra europarlamentarka iz redova socijaldemokrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:26