optička vlakna

Velika Britanija ulaže u projekt od 5 mil. eura kako bi osigurala brzi internet ruralnim mjestima

‘Vlakna su budućnost digitalnih komunikacija. Njegove neusporedive performanse i pouzdanost mogu besprijekorno povezati naše društvo‘
Ilustracija
 Duje Klaric/Cropix

Velika Britanija ulaže gotovo pet milijuna eura u projekt za izgradnju optičkih kablova kroz vodovodne cijevi kako bi osigurala brzi internet ruralnim mjestima.

"Troškovi kopanja cesta i zemljišta najveća su prepreka s kojom se telekomunikacijske tvrtke susreću pri razvoju širokopojasnog pristupa internetu u teško dostupnim mjestima, ali ispod naših nogu postoji ogromna mreža cijevi koja povezuje gotovo sve zgrade u zemlji", izjavio je ministar digitalne infrastrukture, Matt Warman.

Osim digitalne povezanosti, novac će se također upotrijebiti za testiranje senzora u cijevima koji bi trebali pomoći vodoopskrbnim tvrtkama da brže identificiraju i poprave curenje.

Prema procjeni britanske vlade, svakodnevno se gubi 20 posto vode u vodovodnoj mreži zbog propuštanja cijevi.

Podaci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pokazuju da cjelovita optička vlakna koja idu do posjeda (za razliku od "optičkog vlakna do pločnika" ili FTTC) čine samo 4,7 posto britanskih širokopojasnih veza. Cjelovita optička veza omogućuje veće brzine interneta od FTTC-a.

Usporedbe radi, Južna Koreja koja je globalni lider po brzini interneta ima 84,7 posto cjelovitih vlakana, a europski lideri Litva i Švedska 76,5 posto, odnosno 75 posto.

"Vlakna su budućnost digitalnih komunikacija. Njegove neusporedive performanse i pouzdanost mogu besprijekorno povezati naše društvo. No, trebalo je više od stotinu godina da se izgradi bakrena mreža pa zamjena s vlaknima neće biti laka", rekao je Stephen Unger iz britanske geoprostorne komisije, skupine stručnjaka zaduženih za informiranje u vezi s podacima o lokaciji.

"Najbolji način za rješavanje ovog izazova je korištenje postojeće infrastrukture, poput vodovodnih cijevi koje već dopiru do svakog doma i poduzeća u zemlji. Naša ambicija mora biti da pouzdani širokopojasni pristup već sutra postane tako lako dostupan koliko je danas dostupna pitka voda", dodao je Unger.

Prema podacima Eurostata, do 2019. udio kućanstava s pristupom internetu u Europskoj uniji povećao se na 90 posto, što je za oko 26 postotnih bodova više nego 2009. (64 %).

Pristup širokopojasnom internetu 2019. imalo je 88 % kućanstava u EU-27, što je za 33 postotna boda više nego 2009. (55%).

U pogledu širokopojasnog pristupa internetu, digitalni program za Europu postavio je ciljeve: osnovna dostupnost širokopojasnog interneta za 100% građana EU-a, dostupnost širokopojasnog interneta brzine od najmanje 30 Mbps za 100 % građana EU-a i najmanje 50 % europskih kućanstava pretplaćenih na internetsku vezu s brzinom prijenosa većom od 100 Mbps.

Europski parlament je 6. srpnja usvojio obnovljeni Instrument za povezivanje Europe (CEF). Kroz program vrijedan 33,71 milijardu eura (u tekućim cijenama), financirat će se ključni projekti kako bi se poboljšale prometne veze i energetske mreže te digitalne usluge i povezivosti u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:50