vijeće za trgovinu i tehnologiju

Važna zadaća ovog tijela bit će osigurati da Kina, i druge autokracije, ne pišu pravila trgovine i tehnologije za 21. stoljeće

Radi se o zajedničkom tijelu koje će omogućiti EU-u i SAD-u postavljanje globalnih tehnoloških standarda prema zajedničkim vrijednostima
Dragos Tudorache i bivši kancelar Republike Austrije Christian Kern
 Herbert Neubauer/AFP

Europska unija i SAD su tijekom ovotjednog summita uspostavili Vijeće za trgovinu i tehnologiju (TTC).

Radi se o zajedničkom tijelu koje će omogućiti EU-u i SAD-u postavljanje globalnih tehnoloških standarda prema zajedničkim vrijednostima.

Vijeće ima tri glavna cilja - uspostaviti nove globalne trgovinske standarde za tehnologiju u nastajanju, promicati demokratske vrijednosti na internetu i pronaći načine za suradnju Sjedinjenih Američkih Država i EU-a na najmodernijim istraživanjima i razvoju.

Također, važna zadaća ovog tijela bit će osigurati da Kina, i druge autokracije, ne pišu pravila trgovine i tehnologije za 21. stoljeće.

Predsjednik Posebnog odbora za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu Europskog parlamenta (AIDA), Dragoș Tudorache (Renew Europe), opisao je održavanje summita kao "resetiranje svijeta" i "povijesni korak" prema uspostavljanju digitalne budućnosti planeta u skladu s demokratskim vrijednostima.

"EU i SAD najdugovječniji su i najznačajniji saveznici i partneri modernog svijeta i dijele temeljni skup vrijednosti koje povezuju naša društva: demokracija, vladavina zakona, ljudska prava, individualna sloboda", rekao je Tudorache, "Posljednjih godina te su vrijednosti osporavane i pod opsadom, a prijete alternativni pogledi na svijet: masovno socijalno bodovanje i masovni nadzor građana, tehnološki napadi na temeljne stupove demokracije, sve snažniji i sofisticiraniji kiber i hibridni napadi. To su sve manifestacije globalne borbe za budućnost svijeta. EU i SAD odlučili su udružiti snage kako bi osigurali demokratsku jezgru digitalne budućnosti".

Pokretanje Vijeća za trgovinu i tehnologiju važno je ne samo za ekonomske i trgovinske odnose, već i zbog njegove širine i vizije. Europski parlament ističe da će EU i SAD bližom suradnjom razviti najmoderniju tehnologiju, pomaknuti granice inovacija, održati zajedničko globalno tehnološko vodstvo, uravnotežiti kritične opskrbne lance, smanjiti ranjivosti i povećati otpornost.

"Sada mi, zastupnici, moramo odraditi svoj dio posla. Izvršnu akciju treba ojačati snažnom i dosljednom parlamentarnom dimenzijom kako bi se osigurala regulatorna konvergencija i jer je dobrobit naših građana u središtu naše zajedničke vizije", dodao je Tudorache.

Vijeće za trgovinu i tehnologiju će uključivati radne skupine koje će operacionalizirati političke odluke u rezultate, koordinirati tehnički rad i izvještavati o suradnji na tehnološkim standardima, uključujući umjetnu inteligenciju i IoT, sigurnosti i konkurentnosti IKT-a, upravljanju podacima, digitalnim platformama, zlouporabi tehnologije koja ugrožava ljudska prava i uporabi digitalne tehnologije u malim i srednjim poduzećima.

"Transatlantska suradnja na novim tehnologijama ključna je za europsku konkurentnost. Od ključne je važnosti da naše zajedničke demokratske vrijednosti nastave postavljati normu za globalno tržište", poručio je europarlamentarac Christian Ehler iz Kluba zastupnika europskih pučana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:16