LEAP SUMMIT ZA MLADE

‘Vaša budućnost je naša budućnost i raduje nas što smo vam podrška u novoj eri vaših života‘

Prvoga dana summita izmjenjivali su se brojni govornici koji su s publikom podijelili svoja iskustva

LEAP 2022 Summit održava se u Zagrebu 12. i 13. svibnja

 Mislav Mesek

Sedmo izdanje najveće međunarodne konferencije za mlade LEAP Summit ove je godine održano u zagrebačkom CineStar Branimir Mingle Mallu, gdje se okupilo više od 60 predavača iz 20 zemalja svijeta.

Konferencija je održana uz generalno partnerstvo Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a na samom početku zamjenica voditelja predstavništva Europske komisije u Zagrebu, Maja Orel Schwarz, istaknula je kako su vrijednosti koje promiče LEAP Summit upravo one koje svojim projektima, poput Erasmus+ i Horizon Europa, promiče i Europska unija.

"Naš je posao čuvati europske principe i vrijednosti, promicati ih te prvenstveno, težiti ispuniti pun potencijal Europe kao najboljeg mjesta na svijetu. Vaša budućnost je naša budućnost i raduje nas što smo vam podrška u novoj eri vaših života. Godina 2022. Europska je godina mladih, a to je izvrsna prilika za podršku Europske komisije ovom summitu", poručila je Orel Schwarz.

image

Zamjenica šefa Predstavništva Europske komisije u Zagrebu Maja Orel Schwarz

Mislav Mesek

Europski parlament i Vijeće u prosincu 2021. postigli su politički dogovor o tome da se 2022. proglasi Europskom godinom mladih. U svim državama članicama organiziraju aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade, a prioriteti mladih uključit će se u relevantna politička područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU. Aktivnosti organiziraju nacionalni koordinatori u svakoj državi članici s Europskom komisijom i organizacijama civilnog društva, a nadzire ih Europski parlament.

Buduće lidere i inovatore pozdravila je i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka Josić, koja je istaknula kako su mnogi od panelista konferencije svoje ideje pretvorili u uspješan posao poznat izvan granica Hrvatske. Dodala je da je ovaj summit mladima prilika za učenje kreiranja pozitivnog i stimulativnog poslovnog okruženja i pokretanja posla u domovini.

Na tri različite pozornice: LEAP stage, Ideas & Tech by EEN i Green stage, prvoga dana summita izmjenjivali su se brojni renomirani govornici, panelisti, predstavnici tvrtki, start-upova i freelancera, koji su s publikom podijelili svoja iskustva vezana uz poduzetništvo, održivi razvoj, inovacije, digitalne tehnologije te razvoj karijera.

Ovogodišnji LEAP obilježilo je izlaganje stručnjaka Europske komisije za e-mobility i smart mobility Jaimea Ruiza Huescara, stručnjakinje za umjetnu inteligenciju i podatke, Lidije Kralj, poznatog TikTok influencera Daria Marčaca i člana Uprave i potpredsjednika za planiranje i provedbu strategije Infobipa, Marina Bezića.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Europska poduzetnička mreža (EEN) i ove su godine podržali LEAP Summit kao partneri konferencije.

image

Iva Milašinčić predstavila je digitalnu platformu India-Croatia Startup Bridge

Mislav Mesek

Voditeljica Službe za razvoj i podršku poduzetništva HAMAG-BICRO-a Iva Milašinčić predstavila je digitalnu platformu India-Croatia Startup Bridge koja omogućuje snažnije povezivanje poduzetnika iz Hrvatske i Indije, proširenje njihova poslovanja i pozicioniranje na globalnom tržištu. Ujedno je predstavila Indijsko-hrvatski startup izazov, natjecanje u okviru kojeg se traže inovativna rješenja startup poduzeća za tri iskazana problema. Ukupna vrijednost nagrada koje omogućuju partneri projekta Infobip, KONČAR i HexGn iznosi 43.000 američkih dolara.

Nikola Balić, voditelj Odjela za znanost i inovacije sa Sveučilišta u Splitu, predstavio je FINNO platformu koja nudi informacije o financijskim instrumentima i podršci za inovacije dostupnim malim i srednjim poduzećima u jugoistočnoj Europi. Putem platforme je također moguće brzo i jednostavno organizirati online sastanak s brojnim EEN savjetnicima iz regije. Platforma je razvijenu u sklopu Europske poduzetničke mreže, s ciljem jačanja daljnjeg jačanja rasta i razvoja MSP-a u cijeloj regiji.

"LEAP summit globalni je event pa tako mladima pruža priliku da se globalno poslovno povezuju. Upravo to se pokazalo kao jedna od odrednica budućnosti poslovanja, kako za poduzetnike tako i za korporacije, a to je ono što i LEAP želi donijeti te pritom inspirirati. Ovaj summit ujedno nas i uči kako rješavati probleme na poduzetnički način, ne samo kroz obrazovanje već i kroz osobni rast i razvoj, a da pritom zadržimo ono što nam je bitno", zaključila je Sara Smojver, članica organizacijskog tima Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije, koji već sedam godina uspješno organizira LEAP Summit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2024 15:34