11. TJEDAN KARIJERA

Varaždin u znaku ‘Karijernog špancira‘, studenti dogovaraju svoja prva radna mjesta

Pored ‘španciranja‘, studentima je na raspolaganju 40 tematskih radionica i online pitcheva

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu domaćin je susreta poslodavaca i studenata

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu ovog se tjedna održava najveće karijerno događanje namijenjeno studentima – 11. tjedan karijera.

Do petka, 27. svibnja na FOI (Fakultet organizacije i informatike) će doći rekordan broj poslodavaca - njih čak 70, a studenti će sudjelovati na gotovo 40 radionica, pet online pitcheva te Karijernom španciru, koji se održava svakog dana.

Karijerni špancir je neformalno umrežavanje studenata i poslodavaca, gdje studenti FOI-ja biraju najatraktivnije studentske prilike, poput stručnih praksi, ljetnih škola i radionica te vrlo često dogovaraju svoja prva radna mjesta.

Prema anketi koju je na temelju iskustva bivših studenata prikupio Centar za podršku studentima i razvoj karijera FOI , njih 71% zaposlilo se unutar tri mjeseca po završetka fakulteta u željenoj tvrtki, odnosno više od 82% unutar prvih šest mjeseci. Njih čak 91% je reklo da je izrazito zadovoljno svojim prvim zaposlenjem.

Karijerno španciranje tradicionalno organizira jedan od prvih centara na visokoobrazovnoj instituciji u Hrvatskoj za organiziranu podršku studentima u Hrvatskoj – Centar za podršku studentima i razvoj karijera FOI, koji će ujedno obilježiti 10 godina od osnutka te održavanja prvog Dana karijera.

Pored 'španciranja', studentima je na raspolaganju 40 tematskih radionica i online pitcheva, poput blockchain tehnologije, debuggiranje aplikacija, mintanje i stakanje NFT-ova, SEO optimizacija i pozicioniranje, međunarodna razmjena podataka i kriptovalute, smart industry produkti, web aplikacije i web development te low code platforme i programi.

Kako naglašavaju organizatori, FOI ima 370 aktivnih sporazuma o suradnji sa svojim partnerskim tvrtkama, prvenstveno iz IT industrije, a za razliku od nekadašnjeg modela zapošljavanja koji se odvijao tako da poslodavci biraju svoje zaposlenike, za FOI-jevce sve više vrijedi obrnuti model po kojem studenti već pri kraju svog obrazovanja biraju svoje poslodavce.

"Posljednjih 10 godina intenzivno smo radili na uključenju poslodavaca u naše studijske programe i do danas je suradnja kroz stručnu praksu i work based learning ostvarena s više od 1000 tvrtki", poručuju organizatori.

Dodajmo kako su Europski parlament, Komisija i Vijeće proglasili 2022. Europskom godinom mladih, čime se želi dati priznanje nastojanjima mladih da prevladaju poteškoće s kojima su se suočili i koje je izazvala kriza uzrokovana bolešću covid-19.

U svim državama članicama EU-a se održavaju konferencije i inicijative koje promiču sudjelovanje mladih u kreiranju politika, kampanje za podizanje svijesti o inkluzivnijem, zelenom i digitalnom društvu, kao i studije i istraživanja o situaciji mladih u EU. Aktivnosti organiziraju nacionalni koordinatori u svakoj državi članici s Europskom komisijom i organizacijama civilnog društva, a nadzire ih Europski parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:22