GODINA MLADIH

‘Uživajte u putovanju i zapamtite: poduzetništvo je maraton, a ne sprint!‘

Usponi i padovi su normalne stvari koje se svima događaju, a najveće lekcije se mogu naučiti iz grešaka, kaže Toni Trivković

Toni Trivkovic

 Duje Klaric/Cropix

Toni Trivković, vlasnik je IT tvrtke AGILO iz Splita koja nudi usluge razvoja web stranica i aplikacija te UI/UX dizajna. Izvozno su orijentirani, poslovni partneri su im u Bostonu, Londonu i Copenhagenu. U timu ih je deset. AGILO aktivno doprinosi zajednici kroz organizaciju OpenCoffee događaja i doniranja resursa Split Tech City udruzi, čiji je Trivković predsjednik i volonter.

Kako je ova 2022. Europska godina mladih, zanimaju nas iskustva poduzetnika i stručnjaka u raznim područjima koja mogu biti dragocjena i mladima u stjecanju novih znanja i kreiranju vlastite budućnosti.

U Europskoj godini mladih želi se ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Kako je istaknuto na stranici Europske godine mladih, 2022. pruža brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi.

Za Tonija Trivkovića i ekipu iz tog prvog udruženja splitske tehnološke zajednice, što se pokazalo kroz aktivnosti udruge Split Tech City, iznimno je važno dijeliti znanja i iskustva. Ovoga puta pitali smo ga što bi poručio mladima koji tek žele zakoračiti u svijet IT poduzetnika, kao i onima koji su to već učinili pokretanjem startupa.

- Potrebno je puno upornosti, odricanja i truda da bi odluka o kretanju u poduzetništvo dobila smisao. Puno je zamki/izazova na putu, ali glavni savjet koji bih dao mladima je da validiraju svoju ideju na tržištu. Uvijek sam imao mentalni sklop da ću radije prodati uslugu ili proizvod nekome na tržištu nego da mi pažnja ide na traženje natječaja kroz koje mogu doći do sredstava – ističe Toni Trivković.

Naglašava kako je također važno raditi na svojim vrijednostima i mentalnom sklopu da bi što lakše plivali poduzetničkim vodama.

- Usponi i padovi su normalne stvari koje se svima događaju, a najveće lekcije se mogu naučiti iz grešaka. Puno sam grešaka napravio u početku, ali to je škola koju sam platio da bih danas lakše plivao u tim vodama. Okružite se informacijama i ljudima koji vas inspiriraju i motiviraju da ustrajete u svome putu. Preuzmite odgovornost za sve što vam se događa. Meni je trebalo pet godina iznimnog fokusa da bi uspio izgraditi stabilnu tvrtku i počeo zapošljavati prve kolege. Uživajte u putovanju i zapamtite: poduzetništvo je maraton, a ne sprint! - poručuje mlađim generacijama Toni Trivković.

image

Toni Trivkovic

Duje Klaric/Cropix

Raste broj zaposlenih u ICT sektoru, ali još uvijek je taj broj u Hrvatskoj ispod EU prosjeka. Što je Vama bitno prilikom zapošljavanja i osiguranja kadra, također smo pitali.

- Meni su bitna dva kriterija: strast prema tehnologiji i kvalitetne ljudske osobine, tj. karakter. Znanje dođe sa iskustvom, dobar dio tima sam odabrao dok su bili bez iskustva. Dao sam im priliku da se izgrade i danas imam jedan od najstabilnijih timova u okruženju. Biram ljude koji su odgovorni, koji ne teže krutoj strukturi već se mogu snalaziti u fleksibilnoj atmosferi. Kod nas je rad od kuće, fleksibilno radno vrijeme standard već dugo godina. Korona je promijenila puno stvari, tvrtke su se trebale adaptirati, ali kod nas vlada kultura visokog povjerenja tako da nam se nije trebala dogoditi korona da nas prisili na promjenu – ističe Toni Trivković.

Inače, namjeru da se 2022. godina posveti mladima najavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u svom govoru o stanju Unije pred Europskim parlamentom 2021. Komisija je u listopadu suzakonodavcima podnijela službeni prijedlog o proglašenju 2022. Europskom godinom mladih. Početkom prosinca Europski parlament i Vijeće postigli su politički dogovor o tome da se 2022. proglasi Europskom godinom mladih.

“Određivanje 2022. godine kao godine usmjerene na mlade znači da će se uložiti povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna politička područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU-u”, istaknuto je u objavi Europskog parlamenta nakon što su zastupnici potvrdili odluku da se 2022. godine u svim državama članicama organiziraju aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade. Zastupnici su osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:45