SVEUČILIŠTE U SPLITU

Uvodi se novi poslijediplomski specijalistički studij ‘Menadžment zdravstvenih organizacija‘

Polaznicima će omogućiti usvajanje suvremenih teorijskih i praktičnih znanja u području upravljanja u zdravstvenim organizacijama

Ekonomski fakultet u Splitu

 Vojko Basic/Cropix

Temeljem dobivenih potvrda od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, na Sveučilištu u Splitu će se u zimskom semestru akademske godine 2022./2023. početi izvoditi novi studijski program - poslijediplomski specijalistički studij "Menadžment zdravstvenih organizacija", čiji je nositelji Ekonomski fakultet, a sunositelj Medicinski fakultet, izvijestili su sa splitskog Sveučilišta.

Ujedno najavljuju kako će se upis polaznika provesti tijekom ljeta 2022. godine, a nastava će se u potpunosti izvoditi na Ekonomskom fakultetu na hrvatskom i engleskom jeziku. Ovaj zajednički poslijediplomski specijalistički studij, poručuju, omogućit će edukaciju djelatnika u zdravstvenom sektoru, ali i svih onih kojima ovo područje obrazovanja predstavlja profesionalni razvoj.

Studij će trajati ukupno dva semestra, a njegovim završetkom polaznici će ukupno steći 60 ECTS bodova. Kako ističu na splitskom Sveučilištu, ovaj studijski program će ostvariti visoku razinu povezanosti između teorijskog i praktičnog pristupa, predstavljajući brojne praktične primjere i načine rješavanja određenih poslovnih situacija. Uz to, stalno će se prilagođavati potrebama na tržištu te će polaznicima omogućiti usvajanje suvremenih teorijskih i praktičnih znanja u području upravljanja u zdravstvenim organizacijama kao i ostvarivanju samostalnosti polaznika u primjeni menadžerskih vještina u zdravstvenim organizacijama.

Na poslijediplomski specijalistički studij "Menadžment zdravstvenih organizacija" mogu se upisati studenti koji su završili sveučilišni diplomski studij i stekli najmanje 300 ECTS bodova ili sveučilišni dodiplomski studij prema ranijim propisima, poslijediplomski specijalistički i znanstveni studij iz odgovarajućeg akademskog područja (prirodne znanosti, biomedicinu i zdravstvo, tehničke znanosti, biotehničke znanosti, društvene znanosti, humanističke znanosti i interdisciplinarne znanosti).

Studenti koji su završili sveučilišni diplomski/dodiplomski studij izvan polja ekonomije imat će pripremnu nastavu definiranu posebnom odlukom Fakultetskog vijeća Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Inicijator uvođenja ovog studijskog programa i budući voditelj studija je izv. prof. dr. sc. Željko Mateljak s Ekonomskog fakulteta u Splitu, koji je ujedno i bio predsjednik Povjerenstva za njegovu izradu.

Podsjetimo kako su u ožujku 2021. zastupnici u Europskom parlamentu usvojili program „EU za zdravlje” za razdoblje 2021.–2027. čiji je cilj povećati pripravnost zdravstvenih sustava EU-a na buduće prijetnje zdravlju i pandemije.

Kako je istaknuto na stranicama Parlamenta, novi program „EU za zdravlje” donijet će koristi u područjima u kojima Unija nedvojbeno može dodati vrijednost dopunjavajući politike država članica.

Glavni ciljevi programa uključuju jačanje zdravstvenih sustava podržavanjem država članica u međusobnom koordiniranju i dijeljenju podataka te povećanje dostupnosti lijekova i medicinskih proizvoda po povoljnijim cijenama.

Budući da je cilj povećati otpornost zdravstvenih sustava, program „EU za zdravlje” trebao bi ih temeljito pripremiti na velike prekogranične prijetnje zdravlju. To bi trebalo omogućiti Uniji da se suoči s budućim epidemijama, ali i dugoročnim izazovima, kao što su starenje stanovništva i zdravstvene nejednakosti, navedeno je prilikom usvajanja u Parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:22