HACK4SPLIT

Ususret hackathonu održavaju se edukacije kako bi se doprinijelo održivom razvoju lokalne zajednice

Poduzetnički centar Split i Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu provode projekt ‘Hack4Split‘

Ilustracija

 Natee Meepian/Alamy/Alamy/Profimedia

Od početka studenoga 2021. do 30. travnja 2022. godine Poduzetnički centar Split i Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu provode projekt “Hack4Split” s ciljem doprinosa rješavanju problema lokalne zajednice ( područje Splita i okolice), osposobljavanjem i educiranjem mladih ljudi za aktivno građanstvo i socijalno poduzetništvo.

Provedbom tog projekta žele osposobiti mlade da budu nositelji pozitivnih promjena u društvu. Tako će se organizacijom dvodnevnog društvenog hackathona Hack4Split mladima dati mogućnost da prethodno naučena znanja i vještine primjene u praksi te sami izrade prijedloge rješenja za potrebe i probleme u lokalnoj zajednici i okolišu.

Ususret hackathonu koji je planiran za travanj održavaju se edukacije pa će tako u siječnju biti održane dvije edukacije na temu tehnika generiranja ideja u sklopu rješavanja problema lokalne zajednice. Prva je 11. siječnja pod nazivom “Tehnike generiranja ideja i UN Ciljevi održivog razvoja”, a druga 18. siječnja pod nazivom “Generiranje ideja za probleme lokalne zajednice u okviru UN ciljeva održivog razvoja”.

Edukacije će održati Michael Freer, vlasnik konzalting tvrtke za socijalno poduzetništvo “Ensoco”.

Radionice će se održati uživo na Ekonomskom fakultetu, a zainteresirani se mogu prijaviti putem poveznice.

- Potičemo sve zainteresirane da se uključe jer nakon edukacija o tehnikama generiranja ideja slijede edukacije o socijalnom poduzetništvu, a nakon čega će se organizirati društveni hackathon Hack4Split 9. i 10. travnja 2022. godine – poručuju organizatori.

Dodaju kako će se na hackathonu kreirati opipljiva rješenja za detektirane probleme lokalne zajednice u skladu s UN-ovim ciljevima održivog razvoja.

Svi polaznici koji prođu edukacije iz određenog područja dobit će Europass potvrdu za sudjelovanje.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

“Solidarnost među građanima Unije i među državama članicama jedna je od općih vrijednosti na kojima je Unija izgrađena. Ta zajednička vrijednost usmjerava djelovanja Unije i pruža joj nužno jedinstvo za suočavanje s trenutačnim i budućim društvenim izazovima, koje su mladi Europljani voljni pomoći rješavati iskazivanjem solidarnosti na djelu. Solidarnost također potiče interes mladih za zajednički europski projekt. Načelo solidarnosti utvrđeno je u članku 2. Ugovora o Europskoj uniji (UEU) i preambuli Povelje Europske unije o temeljnim pravima”, navedeno je u Uredbi (EU) 2018/1475 Europskog parlamenta i Vijeća od 2. listopada 2018. o utvrđivanju pravnog okvira Europskih snaga solidarnosti.

Tom uredbom uspostavljen je program za djelovanje Unije pod nazivom Europske snage solidarnosti kao temelj za ostvarivanje pozitivne društvene promjene pružanjem podrške zajednicama pojedinaca i subjektima koji su posvećeni jačanju solidarnosti diljem Europe.

Također je navedeno kako bi aktivnosti solidarnosti trebale mladima ponuditi mogućnost stjecanja dragocjenih kompetencija za osobni, socijalni, građanski i profesionalni razvoj, obuhvaćati snažnu dimenziju učenja i osposobljavanja, biti pristupačne svim mladim ljudima, provoditi se u sigurnim i zdravim uvjetima te bi ih trebalo vrednovati na odgovarajući način. Aktivnosti solidarnosti ne bi smjele negativno utjecati na postojeća zaposlenja ili stažiranja te bi trebale doprinositi jačanju obveza društveno odgovornog poslovanja poduzeća, bez da ih zamjenjuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:50