Roba dvostruke namjene

Uskoro nova pravila o izvozu visoke tehnologije

Europarlamentarci već su podržali nova pravila o izvozu robe dvostruke namjene, i to 25. ožujka, i sad se čeka da Vijeće EU-a ista službeno odobri
 Jung Yeon-je/AFP

Europska unija radi na novim izvoznim pravilima za takozvanu robu dvostruke namjene (dual-use) kako bi spriječila njihovu zlouporabu u kršenju ljudskih prava, objavio je Europski parlament.

Roba dvostruke namjene su proizvodi koji su namijenjeni civilnoj upotrebi, u svakodnevnom životu i radi, ali koji u pogrešnim rukama se mogu koristiti za suzbijanje ljudskih prava ili pokretanje terorističkih napada.

Takvi proizvodi mogu biti vrlo raznoliki. Primjerice, od prije se znalo da se tako može koristiti određene vrste kemikalija. Novac je također nešto što se zbog tog jako nadzire.

Međutim, to mogu biti i različiti tehnološki proizvodi i tehnologije. Primjerice, dronovi, umjetna inteligencija pa i različite tehnologije i proizvodi za internet.

To su neke od roba koje itekako poboljšavaju naš život. No, mogu se i zloupotrijebiti.

Autoritarni režimi mogli bi ih koristiti kako bi stanovništvo držali pod kontrolom, dok bi ih terorističke skupine mogle koristiti za organiziranje napada.

Europski parlament i Vijeće Europske unije stoga su se privremeno usuglasili oko novih pravila za robu dvostruke namjene. Oboje ih moraju službeno odobriti prije nego što stupe na snagu.

Europarlamentarci već su podržali nova pravila, i to 25. ožujka, i sad se čeka da Vijeće EU-a ista službeno odobri.

Nova pravila će spriječiti prenamjenu robe s dvostrukom namjenom tako da se s njima mogu kršiti ljudska prava.

Europska unija želi osigurati da stroga pravila o izvozu sprječavaju njezinu prodaju ljudima ili organizacijama koji je žele zloupotrijebiti.

EU trenutno radi na ažuriranju postojećih pravila uzimajući u obzir ubrzani tehnološki razvoj, uključujući nove alate za internetski nadzor i eroziju tehnologija koje omogućuju zaštitu ljudskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:15