BILJANA BORZAN

Uskoro i EU oznake za nepoljoprivredne proizvode poput slavonskog zlatoveza, bračkog kamena ili paške čipke

Oznaka će učiniti takve proizvode atraktivnijim za kupce te će onemogućiti krivotvorenje, kazala je eurozastupnica

Biljana Borzan: Oznaku zemljopisnog podrijetla u EU dosad su mogli dobiti samo originalni i autohtoni poljoprivredni proizvodi

 Europski parlament

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je najavila skoru uspostavu EU oznake za zaštićene nepoljoprivredne proizvode poput slavonskog zlatoveza, bračkog kamena ili paške čipke.

"Oznaku zemljopisnog podrijetla u EU dosad su mogli dobiti samo originalni i autohtoni poljoprivredni proizvodi zemalja članica poput baranjskog kulena i ličkog krumpira. Međutim, već godinama se borim i za oznaku za nepoljoprivredne proizvode. Europska komisija konačno je predstavila novi zakon kojim ćemo moći zaštiti i neke hrvatske proizvode", objasnila je Borzan.

Postojeći sustav za poljoprivredne proizvode ubire 54,3 milijarde eura svake godine. Borzan ističe kako želi omogućiti istu priliku i onima koji proizvode i nepoljoprivredna tradicionalna dobra. Naime, prema Zelenoj knjizi EK iz 2014. tim sustavom bi se stvorilo više od četiri milijuna radnih mjesta i to u najsiromašnijim regijama Europe. Dvije trećine regija iz kojih potječu takvi proizvodi imaju stopu siromaštva ili nezaposlenosti iznad 20 posto.

"Oznaka će učiniti takve proizvode atraktivnijim za kupce te će onemogućiti krivotvorenje. Danas imamo jako puno krivotvorina na tržištu poput lažnog bračkog kamena ili pak škotskog tartana. Autentične predmete od tih materijala proizvode uglavnom mali obrti te im je jako teško ulaziti u skupe i dugotrajne pravne bitke s krivotvoriteljima. Kažu da gube 40 posto prihoda samo se sporeći s konkurencijom koja obmanjuje potrošače. Litavska industrija lanenog tekstila se primjerice potpuno ugasila zbog krivotvorina", istanula je zastupnica Borzan.

Dodala je kako se očekuje da će pregovori oko novog zakona završiti iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 18:03