EDS

Unija želi jedinstveno podatkovno tržište

S obzirom na to da volumen podataka koji tvrtke i javna tijela stvaraju stalno raste, Europska komisija želi da Europa uživa sve benefite tih enormnih količina podataka
 Screenshot/EP

Europska komisija 19. veljače predstavila je Europsku podatkovnu strategiju (eng. European Data Strategy; EDS), jedan od glavnih elemenata svoje vizije digitalne budućnosti Starog kontinenta.

Europski parlament upozorava da s obzirom da volumen podataka koji tvrtke i javna tijela stvaraju stalno raste te s obzirom da će novi val industrijskih podataka temeljito promijeniti proizvodnju i potrošnju te društvo u cjelini, EDS-om se želi osigurati da će Europa uživati u svim benefitima tih enormnih količina podataka. Parlament u tome podržava Komisiju.

Stvaranje jedinstvenog tržišta podataka fokus je EDS-a, a Komisija navodi da će se to postići tako što će se otključati neiskorištene podatke i istima dopustiti da kolaju unutar Unije.

Tvrtke, istraživači i javni sektor tim će podacima (oni će se nakon otključavanja anonimizirati) moći pristupiti kako bi građanima, tvrtkama i organizacijama omogućio donošenje boljih odluka.

Kako bi ostvarila cilj formiranja jedinstvenog europskog podatkovnog tržišta, Komisija će poduzeti niz aktivnosti koje je grupirala u četiri tzv. stupa.

Prvi stup uključuje aktivnosti koje za cilj imaju stvaranje prikladnog regulatornog okvira za nadležnost nad podacima te pravila za pristup i ponovno korištenje istih. To je faza u kojoj će biti najveća uloga Europskog parlamenta.

Fokus aktivnosti iz drugog stupa bit će na razvijanju tehnoloških sustava i infrastrukture koji će omogućiti korištenje i iskorištavanje tih podataka.

Treći stup bavit će se poboljšavanjem kompetencija pojedinaca i tvrtki te ulaganjem u vještine i tvrtke, posebno one male i srednje.

Četvrti stup pokrenut će konkretna djela u strateškim sektorima i poljima od javnog interesa.

Između ostalog, predlaže se da se izgradnja europskih podatkovnih prostora kojima će pristupati svi koji se bave industrijskom proizvodnjom, Zelenim New Dealom, poljoprivredom, mobilnošću, financijama i energetikom.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će Komisija prijedlog Zakona o podacima, dio EDS-a, usvojiti do kraja 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:31