Cilj Europskog parlamenta

Unazad desetljeća broj patenata iz AI skočio 400 posto

Broj prijava za patente u umjetnoj inteligenciji pak počeo je strelovito rasti te je to prilika i za gospodarstvo u Europskoj uniji
 REUTERS/Stephen Lam

Europska unija ima mnogo patenata za umjetnu inteligenciju, ali globalno zaostaje za svojim gospodarskim takmacima.

SAD je u razdoblju od 1960 do 2018. godine prikupio najviše patenata za umjetnu inteligenciju. SAD ih danas ima 1863 takvih patenata.

Druga je Kina, koja je u tom razdoblju broj vlastitih patenata za umjetnu inteligenciju povećala na 1085.

Na začelju, kao globalno treća, nalazi se Europska unija čije tvrtke su u posljednjih sedam desetljeća prijavile 1074 patenta za umjetnu inteligenciju.

Broj prijava za patente u umjetnoj inteligenciji pak počeo je strelovito rasti. To je prilika i za gospodarstvo u Europskoj uniji.

Unazad deset godina broj patenata za umjetnu inteligenciju, prema podacima Europske komisije, porastao je za 400 posto.

Europski parlament je preduhitrio Europsku komisiju u raspravi i osmišljavanju budućih zakonskih okvira za poticanje razvoja umjetne inteligencije u Uniji.

Kada je Europska komisija početkom ove godine predložila određene mjere za jačanje umjetne inteligencije, parlament je već imao poseban odbor za analizu utjecaja umjetne inteligencije na gospodarstvo EU-a.

Dragoș Tudorache, zastupnik parlamenta iz stranke PLUS iz Rumunjske i predsjednik odbora Europskog parlamenta o umjetnoj inteligenciji kaže da nam treba određena razina sigurnosti u primjeni te tehnologije.

- Europa mora razviti umjetnu inteligenciju koja je pouzdana, uklanja pristranosti i diskriminaciju i služi općem dobru, istodobno osiguravajući da poslovanje i industrija napreduju i generiraju ekonomski prosperitet- naglašava Tudorache.

Inače, Parlament je 20. listopada 2020. usvojio tri izvješća u kojima se navodi kako EU može najbolje regulirati umjetnu inteligenciju istodobno potičući inovacije, etičke standarde i povjerenje u tehnologiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:51