DIGITALNI MUZEJ RATA

Ukrajina predstavila kolekciju NFT-a od čije prodaje namjerava financirati vojsku i humanitarnu pomoć

Zbirka se sastoji od 54 NFT-a (digitalnih slika) koji dokumentiraju događaje iz prva tri dana rata u Ukrajini

Ilustracija

 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

Ukrajinska vlada počela je prodavati kolekciju NFT-ova kako bi financirala svoju vojsku i pružila pomoć civilima.

Projekt je prvi put najavljen još početkom ožujka, ali je zbirka NFT-a pod nazivom "Muzej rat: Meta History" tek sad postala dostupna.

Zbirka se sastoji od 54 NFT-a (digitalnih slika) koji dokumentiraju događaje iz prva tri dana rata u Ukrajini, uključujući siluete ratnih zrakoplova, novinsko izvješće i sliku eksplozije. Ilustracije su izradili ukrajinski i međunarodni umjetnici te se referiraju na tweetove koji dokumentiraji određeni aspekt invazije i odgovor ostatka svijeta na nju.

"Formula svakog NFT-a je jasna i jednostavna: svaki je token prava vijest iz službenog izvora i ilustracija umjetnika, ukrajinskih i međunarodnih”, piše ukrajinsko Ministarstvo digitalne transformacije na svojoj web stranici Muzeja rata Meta History, "NFT-ovi će čuvati sjećanja na stvarne događaje ratnog vremena, širiti istinite informacije među digitalnom zajednicom u svijetu i prikupljati donacije za podršku Ukrajinu".

Podršku Ukrajini možete dati kupovinom NFT-a po cijeni od 0,1 do 1 ETH (oko 23300 kuna u trenutku pisanja ovog teksta) na službenoj web-stranici digitalnog muzeja rata.

Ukrajina je od početka rata prikupila više od 100 milijuna dolara u kripto donacijama, a predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je potpisao zakon kojim se službeno legalizira kriptovaluta.

"Dok Rusija koristi tenkove da uništi Ukrajinu, mi se oslanjamo na revolucionarnu blockchain tehnologiju", najavio je lansiranje NFT kolekcije ukrajinski ministar digitalne transformacije Mykhailo Fedorov.

Rat u Ukrajini naziva se i prvim kripto ratom jer dok se Ukrajinci oslanjaju na kriptovalute u prikupljanju donacija, Rusija pokušava zaobići američke i europske sankcije prihvaćanjem alternativnih načina plaćanja ruskog plina i nafte. Zastupnici Europskog parlamenta ranije ovog mjeseca usvojili su nova pravila za reguliranje kriptovaluta.

Međutim, europarlamentarci se nisu uspjeli složiti oko toga može li regulacija kriptovaluta spriječiti Rusiju da zaobilazi sankcije. Naime, socijaldemokrati u Europskom parlamentu predložili su zabranu rudarenja kripto imovine koje je energetski zahtjevno, što bi de facto značilo zabranu bitcoina. Međutim, europski pučani popustili su pod utjecajem lobista i industrije i zabrana nije usvojena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:51