CLEARVIEW AI

Ukrajina navodno počela koristiti AI sustav za prepoznavanje lica. Koristi ga i američka policija, ali nije bez kontroverzi

Tvrtka tvrdi da u bazi ima više od dvije milijarde slika s Vkontakte (VK), društvene mreže koja se ponekad naziva "Facebookom Rusije".

Clearview AI, sustav umjetne inteligencije za prepoznavanje lica

 Ascannio/Alamy/Alamy/Profimedia

Sustav za pretraživanje pretražuje baze podataka koja sadrži milijarde slika lica mogao bi pomoći Ukrajini da otkrije ruske infiltratore, bori se protiv dezinformacija i identificira mrtve. Naime, tvrtka Clearview AI ponudila je svoje usluge ukrajinskoj vladi, a prema tvrdnjama izvršnog direktora tvrtke Hoana Ton-Thata, Ukrajina je tehnologiju počela koristiti protekle subote.

"Drago mi je što mogu potvrditi da je Clearview AI pružio svoju revolucionarnu tehnologiju prepoznavanja lica ukrajinskim dužnosnicima na raspolaganje tijekom krize s kojom se suočavaju- rekao je izvršni direktor tvrtke Hoan Ton-That za BBC.

Clearview AI ponudio je svoje usluge besplatno ukrajinskoj vladi, o čemu je prvi izvijestio Reuters. Iz tvrtke kažu i da je veliki dio njegove baze podataka lica izvučen s ruskih društvenih mreža. U pismu se tvrdi da tvrtka ima više od dvije milijarde slika s Vkontakte (VK), društvene mreže koja se ponekad naziva "Facebook Rusije".

Širina njezine pokrivenosti u Rusiji čini je sveobuhvatnijom od javno dostupne konkurentske tehnologije PimEyes, koja se ranije koristila za identifikaciju ljudi na ratnim fotografijama, rekao je savjetnik Clearview AI.

U pismu Ton-That identificira niz potencijalnih scenarija u kojima bi tehnologija mogla biti korisna uključujući:

-identificiranje infiltratora uparujući njihovu fotografiju ili njihovu osobnu iskaznicu

-identificiranje mrtvih bez potrebe za otiscima prstiju

-borba protiv dezinformacija

-spajanje obitelji identificiranjem osoba bez papirologije

Ministarstvo obrane Ukrajine još nije odgovorilo na zahtjev BBC-a za komentar. Inače, u studenom je britanski regulator za zaštitu privatnosti podataka Ured povjerenika za informiranje (ICO) izrekao tvrtki privremenu kaznu od 17 milijuna funti.

Nedavno su ga talijanski regulatori kaznili i s 20 milijuna eura (16,8 milijuna funti), nakon što su utvrdili da primjenjuje "ono što se svodilo na tehnike biometrijskog praćenja" na pojedince u zemlji.

Premda njezinu tehnologiju koristi američka policija, tvrtka se suočava s tužbama u Americi zbog korištenja slika prikupljenih s interneta. Dio kritičara smatra da postoji opravdani rizik da bi se prepoznavanje lica moglo pogrešno identificirati ljude na kontrolnim točkama. Ton-That je pak poručio da se Clearview AI nikada ne smije koristiti kao jedini izvor identifikacije.

-Moramo biti svjesni da je umjetna inteligencija od iznimne strateške važnosti. Veliki skupljači podataka su u Kini ili SAD-u. Ako želimo učiniti nešto po tom pitanju, moramo vrlo brzo reagirati, jer brzina u ovom području osigurava konkurentnost- kazao je Axel Voss (EPP, Njemačka), zastupnik u Europskom parlamentu zadužen za izvješće posebnog odbora za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu (AIDA),

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:56