SVIJET BEZ GRANICA

Udruga Liberato izradila je interaktivnu mapu za sigurnije kretanje osoba s invaliditetom

Zasad su obuhvaćene lokacije u Splitu, Omišu i Trogiru
Stipo Margić

 
 Nikola Vilic/Cropix

Stipo Margić osvojio je 2019. godine prvu nagradu za projekt "Capallble" na [email protected] akademiji, koju je organizirala Splitsko-dalmatinska županija u sklopu projekta ICT Županija. Tada je bio student informacijskih tehnologija na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu, ovog ljeta obranio je završni rad iz područja programiranja na internetu i danas je stručni inženjer informacijske tehnologije.

Njegov je moto “Svijet bez granica” i u tome nastoji pomoći i drugim osobama s invaliditetom. Odmah nakon pobjede na StartIT akademiji, s još dvojicom kolega osnovao je u prosincu 2019. Udrugu Liberato. Htjeli su razviti digitalnu mapu za kretanje osoba s invaliditetom, kako bi imali sve informacije o pristupačnosti i osjećali se sigurnima. Na mapi su htjeli napraviti rute kako bi se izbjegle prepreke i ozljede, te povećala kvaliteta života. U tome su uspjeli, a projekt razvijaju i dalje.

- Udrugu Liberato osnovao sam s dvojicom kolega s fakulteta Mijom Matijevićem i Ivanom Ivančevićem, koji zbog privatnih obveza više nije uključen u rad udruge. Naš prvi projekt sad je poznat pod nazivom Liberato Map, odnosno interaktivna mapa s informacijama o pristupačnosti lokacija za osobe s invaliditetom. S njom smo htjeli povećati broj osoba s invaliditetom u svakodnevnim aktivnostima, primarno mladih u visokom obrazovanju. Trenutno udruga broji 20 članova, a u svakodnevni rad udruge osim kolege Mije i mene uključena je studentica završne godine sociologije Ivana Vladušić – kazuje nam Stipo Margić, predsjednik Liberata.

On sam dobro zna s čime se sve suočavaju osobe s invaliditetom. S neurološkom bolešću završio je u invalidskim kolicima i suočio se s dovoljno arhitektonskih prepreka. Veoma često, kao što je navedeno i na internetskoj stranici Udruge Liberato, previše uski prostori i nedostatak prolaza ograničavaju osobe s invaliditetom u pristupu osnovnim uslugama i dobrima. Sada u svega par klikova na ekranu mogu provjeriti je li prostor koji traže pristupačan ili pak nije.

image
Stipo Margić i Ivana Vladušić
Nikola Vilic/Cropix


Interaktivna mapa dostupna je javnosti od početka 2020 godine, prvo su uključene lokacije u Splitu, a sada već broji 3 grada. Još su obuhvaćene lokacije u Omišu i Trogiru.

Pitamo našeg sugovornika na koji način dolaze do svih podataka, s kime surađuju i jesu li zadovoljni suradnjom.

- Za lokacije koje su u gradskom, županijskom ili državnom vlasništvu prvo kontaktiramo njih, a za ostalo pokušavamo ostvariti suradnju sa lokalnim udrugama kao što su Udruga tjelesnih invalida TOMS iz Trogira, Udruga Agape iz Omiša dok u Splitu imamo suradnju sa Županijskom udrugom slijepih, s Info zonom, Udrugom osoba s invaliditetom Split (UOSIS), Udrugom ZNAKujmo svi – informira nas Stipo.

Govoreći o osobnom iskustvu i preprekama na koje je nailazio, Stipo kaže kako mu je kao osobi i studentu s invaliditetom, najveći problem bio, kao vjerojatno i ostalima, birokracija, odnosno tona papira te neupućenost ljudi.

- Što se interakcije tiče, osobno sam mišljenja da osobe s invaliditetom trebaju biti glasnije i reći što im je potrebno, gdje su i kakvi su nedostaci, itd. jer uglavnom zdrave osobe ne vide i ne mogu napraviti ništa dok im se na to ne ukaže. Mislim da će zauvijek biti problem znak pristupačnosti te nepropisnno parkiranje dok se svijest ljudi ne promijeni – ističe Stipo Margić.

Pitamo ga javljaju li im se korisnici ove interaktivne mape, kakva su im iskustva i što je svima Liberato olakšao.

- Najviše nam se javljaju stranci ili mladi roditelji, ističu kako više ne moraju slati mailove, zvati ili moliti kako bi saznali informacije o pristupačnosti za sebe ili svoje dijete. Glavno pitanje je vezano uz mobilnu aplikaciju i postoji li mogućnost da je izradimo. Itekako se trudimo da uskoro i mobilna aplikacija ugleda svijetlo dana, a sve uz pomoć Sveučilišta u Splitu i gradova gdje se aplikacija koristi – kazuje predsjednik Liberata.

Može li Liberato prerasti u startup? Na to pitanje odgovara kako LiberatoMap ne vidi kao startup, ali neki drugi projekti Udruge mogli bi prerasti u startupe.

- Dajemo punu potporu i podršku kolegama i članovima udruge kroz Studentski Poduzetnički Inkubator Kopilica ([email protected]) u tehničkom aspektu dok se mr. sc. Ivona Jukić sa kolegama brine za ekonomku podršku studentima u razvoju svojih ideja – kaže Stipo.

U osobnom razvoju i razvoju Udruge Liberato, osim pobjede na StartIT natjecanju 2019. godine, značajno im je bilo sudjelovanje na Google Adwards te u Studentskom poduzetničkom inkubatoru na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Sudjelovali su i na Akademiji regionalnog razvoja i fondova EU koju je pokrenulo resorno ministarstvo. Trenutno su članovi inkubatora [email protected] i SplitX Huba, akcelatora za startupove, te od nedavno i Digitalne Dalmacije.

Udruzi Liberato izuzetno je važna podrška Sveučilišnog odjela za stručne studije koji im je osigurao i prostor za rad te potpora Studentskog zbora i Studentskog centra.

- Ako netko želi pridonijeti radu udruge nek se javi na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. – poziva Stipo Margić zainteresirane.

On će nakon nedavnog stjecanja diplome stručnog inženjera informacijske tehnologije sebi priuštiti prvo 20 dana odmora od knjige i stručne literature, a onda kreće na specijalistički studij primjenjenog računarstva.

U Europskoj uniji trenutno živi 87 milijuna osoba s invaliditetom. U lipnju 2020. Europski parlament, koji se zalaže za uključivo društvo u kojem su prava osoba s invaliditetom zaštićena i u kojem nema diskriminacije, odredio je svoje prioritete za novu strategiju EU-a za osobe s invaliditetom nakon 2020., nadovezujući se na Europsku strategiju za osobe s invaliditetom 2010.-2020.

U ožujku 2021. Komisija usvaja Strategiju o pravima osoba s invaliditetom za razdoblje 2021.-2030. koja sadržava glavne preporuke Parlamenta. To su uključivanje prava svih osoba s invaliditetom u sve politike i sva područja, kao i mjere za oporavak i ublažavanje kako bi se izbjegle neproporcionalne posljedice zdravstvenih kriza poput COVID-19 za osobe s invaliditetom.

Također i ravnopravan pristup osoba s invaliditetom zdravstvenoj skrbi, zapošljavanju, javnom prijevozu i stanovanju, te provedba i daljnji razvoj pilot-projekta iskaznice EU-a za osobe s invaliditetom, koja omogućuje uzajamno priznavanje invaliditeta u nekim zemljama EU-a. Osobe s invaliditetom, njihove obitelji i organizacije sudjelovali su u dijalogu i bit će dio procesa provedbe.

Europska strategija za osobe s invaliditetom donesena je kako bi se provela Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Među konkretnim inicijativama pokrenutima zahvaljujući Europskoj strategiji za osobe s invaliditetom, kako je navedeno na portalu Europskog parlamenta, nalazi se Europski akt o pristupačnosti kojim se osobama s invaliditetom osigurava pristup većem broju proizvoda i usluga kao što su pametni telefoni, tableti, bankomati ili e- knjige.

Direktiva o lakšem pristupu internetu omogućuje osobama s invaliditetom lakši pristup internetskim podacima i uslugama jer internetske stranice i aplikacije kojima upravljaju institucije javnog sektora kao što su bolnice, sudovi ili sveučilišta moraju biti pristupačne. Nadalje, programom razmjene studenata Erasmus+ promiče se mobilnost sudionika s invaliditetom. Istaknuto je i da je poboljšan pristup prijevozu i osigurana bolja putnička prava za osobe s invaliditetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2023 21:41