NOVA TEHNOLOGIJA

Ubrzano se širi: 5G mreža prisutna u gotovo 2000 gradova u 72 zemlje diljem svijeta

Dvije najveće svjetske ekonomije zauzimaju prvo i drugo mjesto po broju gradova s 5G – Kina s 356 i SAD s 296

Ilustracija

 Isabel Infantes/Alamy/Alamy/Profimedia

Unatoč pandemiji, dva nova grada dnevno postaju "5G gradovi" te je sada u gotovo 2000 gradova diljem svijeta prisutna nova mrežna tehnologija.

Najnovije izvješće Viavi Solutions, američke tvrtke za testiranje i mjerenje mreže, pokazuje da je broj gradova s 5G mrežama u 2021. godini dosegao 1.947 na globalnoj razini.

Dnevno gotovo dva nova grada postaju 5G gradovi, što znači da je u jednoj godini čak 635 novih gradova postalo pokriveno 5G signalom.

Krajem siječnja ove godine, 5G mreža bila je prisutna u 72 zemlje svijeta, što je povećanje od oko 10 posto u odnosu na prvu polovicu 2021. godine. U drugoj polovici godine, popisu su se pridružile Argentina, Butan, Kenija, Kazahstan, Malezija, Malta i Mauricijus.

Europa, Bliski istok i Afrika pretekli su Azijsko-pacifičku regiju i postali regija s najviše 5G gradova, s njih čak 839. Azijsko-pacifička regija bilježi 689, a Sjeverna i Južna Amerika 419 takvih gradova.

Dvije najveće svjetske ekonomije - Sjedinjene Američke Države i Kina - zauzimaju prvo i drugo mjesto po broju gradova s 5G – Kina s 356 i SAD s 296. Filipini su zadržali treće mjesto s ukupno 98 gradova s 5G mrežom.

Što se tiče postojeće 5G infrastrukture, većina mreža koje se danas koriste su nesamostalne, što znači da je 5G oprema dodana postojećoj 4G mrežnoj infrastrukturi.

Istraživanje pokazuje da trenutno na svijetu postoje 24 autonomne 5G mreže, odnosno s infrastrukturom i mrežom izgrađenim posebno za 5G.

U tom smislu, stručnjaci smatraju da će iskorištavanje potpune prednosti 5G, kao i njegovih novih monetizacija i poslovnih modela, uz poboljšani mobilni širokopojasni pristup (eMBB), biti moguće samo kada samostalne 5G mreže stvorene na novim jezgrenim mrežama budu potpuno funkcionalne.

"Pojačanje mreže sljedeći je korak za 5G i to bi se trebalo dogoditi strukturirano u nekoliko koraka. Prvo, očekujemo da ćemo vidjeti više samostalnih 5G mreža, koje će ispuniti veći dio obećanja, kako za operatere tako i za širi ekosustav korisnika. I drugo, očekujemo da će Open RAN nastaviti svoj brzi razvoj i postati de facto standard", poručuju u Viavi Solutions.

Dodajmo kako se postotak stanovništva pokrivenog 5G-om u Europi gotovo udvostručio između 2020. i 2021., dosegnuvši 62 posto prošle godine u usporedbi s 30 posto 2020. godine.

Nedavno izvješće Udruženje operatera europskih telekomunikacijskih mreža (ETNO) pokazalo da je Europa dostigla ključne 5G i optičke prekretnice, ali da i dalje zaostaje za globalnim konkurentima - SAD-om i Južnom Korejom.

U ožujku 2019., Europski parlament izrazio je zabrinutost zbog činjenice da bi s kineskim dobavljačima 5G opreme mogao biti povezan sigurnosni rizik za EU zbog zakona koji se primjenjuju u njihovoj zemlji podrijetla. Istog je dana Komisija u svojem strateškom pregledu o odnosu EU-a i Kine istaknula da je Uniji potreban zajednički pristup sigurnosti 5G mreža kako bi se zaštitio od potencijalno ozbiljnih posljedica za sigurnost ključne digitalne infrastrukture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:48