Porezna utočišta

U Uniji zatajeno više od 140 milijardi eura poreza

Mnoge digitalne aktivnosti i poslovni modeli stvaraju izazove u postojećim sustavima oporezivanja digitalnih divova, upozoravaju u Europskom parlamentu
 Tom Dubravec/ Cropix

Digitalno gospodarstvo donosi velike koristi građanima, ali istovremeno mnoge digitalne aktivnosti i poslovni modeli stvaraju izazove u postojećim sustavima oporezivanja digitalnih divova.

Najveće tehnološke kompanije vješto izbjegavaju plaćanje poreza, a Europski parlament sada je priznao da se Unija još uvijek ne uspijeva nositi sa svim aspektima tog problema.

Zastupnici su stoga predložili izmjene u sustavu koji se koristi za sastavljanje popisa poreznih utočište EU, budući da je trenutačno taj popis "zbunjujući i neučinkovit".

Predsjednik Pododbora za porezna pitanja Europskog parlamenta Paul Tang iz S&D-a iz Nizozemske kaže da popis može biti dobar alat, ali da su države članice zaboravile nešto kad su ga sastavljale: stvarna porezna utočišta.

- Istina je da popis postaje sve lošiji. Guernsey, Bahami i Kajmanski otoci samo su neka od dobro poznatih poreznih utočišta koje su skinute s popisa - kaže Tang.

Upozorava da ne uspijevajući na odgovarajući način riješiti problem izbjegavanja plaćanja poreza, nacionalne vlade propuštaju naplatiti više od 140 milijardi eura.

- Posebno u sadašnjem trenutku i kontekstu, to je neprihvatljivo - ističe Tang.

Unija je popis poreznih utočišta sastavila 2017. godine, a zastupnici su istaknuli da je do sada njime pokriveno manje od 2 posto gubitaka poreznih prihoda diljem svijeta.

Predložena rezolucija, usvojena s 587 glasova za, 50 protiv i 46 suzdržanih, učinit će proces transparentnim, konzistentnim i nepristranim.

To će se postići proširivanjem kriterija kojim se neku državu proglašava poreznim utočištem i strožim uvjetima za micanje s popisa država koje predstavljaju porezna utočišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:07