NOVE PRILIKE

U Splitu će se u lipnju održati konferencija Green Future, cilj je razmjena znanja o zelenoj tranziciji

Cilj je osvijestiti što sve obuhvaća zelena tranzicija, kako je financirati i provoditi učinkovite javne politike, poručuju organizatori

Split

 Paun Paunovic/Cropix

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 9. i 10. lipnja ove godine održat će se konferencija Green Future, koja će, kako najavljuju organizatori, na jednom mjestu okupiti “najbolje od Hrvatske“ te one koji su tehnološki i javnim politikama znatno ispred, kako bi se ubrzali procesi u ovom dijelu Europe

Split će tako, ističu u najavi, postati centar razmjene znanja, iskustava, novih tehnologija i rješenja, ali i inovativnih politika na temu zelene tranzicije, procesa koji u narednim godinama i desetljećima predstavlja imperativ za gospodarstvo Hrvatske, Europske unije i ostatka svijeta.

Prema najavi, sudionici konferencije imat će priliku poslušati Matiju Žulja, osnivača AGRIVI-ja, startupa za digitalne inovacije u poljoprivredi koji je osigurao preko 50 milijuna kuna investicija i danas pomaže tvrtkama diljem svijeta da proizvode hranjivu, zdravu i održivo proizvedenu hranu digitalizacijom poljoprivredne proizvodnje i lanaca opskrbe poljoprivrednim proizvodima.

Jedan od govornika je i Federico Christophoroni, suosnivač i izvršni direktor Eutopije, platforme s više od 16 tisuća startupa u Europi koji razvijaju rješenja za klimatske promjene. Platforma, kako je pojašnjeno, ujedno pruža podatke, uvide i softverske alate koji pomažu kreatorima politika, investitorima i korporacijama u donošenju informiranih odluka.

Na panelu o javnim politikama zajedno s predstavnicima europskih gradova sudjelovat će i Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, fizičar s međunarodno priznatom karijerom, dugogodišnji zagovornik popularizacije znanosti i primjene novih tehnologija.

Organizatori nadalje poručuju kako se o suradnji javnog i privatnog sektora mnogo toga može naučiti od Stephanie E. Trpkov – poduzetnice, investitorice i dugogodišnje konzultantice u Svjetskoj banci na područjima konkurentnosti i energetike. Specijalizirana je za niskougljičnu tranziciju, digitalnu transformaciju i pametne gradove, a Europska komisija izabrala ju je kao vodeću stručnjakinju za dva od ukupno tri hrvatska grada uključena u inicijativu “100 Intelligent Cities Challenge”.

Članovi organizacijskog odbora koji čine tvrtke Green Summit, Profico, digitalna agencija s dugogodišnjim iskustvom u razvoju tehnoloških alata iz područja pametnih gradova, te PR agencija za odnose s javnošću VAJT ističu kako će u Splitu okupiti globalne i hrvatske tehnološke lidere, tvrtke, institucije, donositelje odluka, znanstvenike i ostale dionike iz sektora održivog razvoja.

- Cilj nam je osvijestiti i naučiti što sve obuhvaća zelena tranzicija, kako je financirati i kako provoditi učinkovite javne politike koje će dovesti do promjene ponašanja, brže primjene tehnoloških inovacija i ispunjenja zadanog cilja o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine. Konferencija je usmjerena na tehnologiju, ali nikako nećemo zanemariti ljude – donositelje odluka, poduzetnike lidere i građane. Od nas sve kreće i na nama završava. Želimo otvoriti prostor za nove poslovne suradnje i investicije, predstaviti najbolje primjere javnih politika i promjena u razmišljanju i poslovanju koje nas očekuju, koje su zapravo već tu, - poručuju organizatori konferencije Green Future.

Istaknuli su i kako Green Future konferenciju podržavaju dvije vodeće hrvatske tech kompanije – cijelo događanje je powered by Rimac Group, challenge partner natjecanja startupa je Infobip, a događanje podržava i Grad Split.

U najavi su naglasili i kako datum konferencije nije slučajno odabran. U novom programskom razdoblju na raspolaganju su znatna bespovratna sredstva kojima Europska unija želi potaknuti održiva ulaganja, inovacije i otvaranje novih radnih mjesta u Europi te pravednu tranziciju kako bi ostvarila cilj o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine. Prilika je to koja se ne smije propustiti, istaknuli su u pozivu.

Spomenimo kako je u Rezoluciji Europskog parlamenta od 15. siječnja 2020. o europskom zelenom planu navedeno kako će pravna obveza EU-a u pogledu klimatske neutralnosti najkasnije do 2050. biti moćan alat za mobilizaciju potrebnih društvenih, političkih, gospodarskih i tehnoloških snaga za tranziciju. Parlament snažno ističe da tranzicija predstavlja zajednički napor svih država članica te da svaka država članica mora doprinijeti provedbi klimatske neutralnosti u EU-u najkasnije do 2050.

U lipnju 2021. godine Parlament je usvojio Europski zakon o klimi. koji političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. iz Europskog zelenog plana mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Također povećava cilj EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. sa 40 posto na najmanje 55 posto, u usporedbi s razinom iz 1990. godine. U srpnju 2021. godine Komisija je predstavila paket „Fit for 55“ kako bi EU mogao postići ambicioznije ciljeve do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 20:35