ATRAKCIJA

U Split ispred zgrade HNK dolazi prvi svjetski serijski električni hiperautomobil - Rimac Nevera

Povod je međunarodna konferencija Green Future koja će se baviti temom zelene tranzicije

Mate Rimac lani je predstavio automobil Nevera u Dubrovniku
 

 Tonci Plazibat/Cropix

“U Splitu će u idući četvrtak i petak, 9. i 10. lipnja puhati snažan vjetar zelene tranzicije. Olujni udari očekuju se oko Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, gdje će se zahvaljujući Green Future konferenciji stvoriti vrtlog međunarodnog i hrvatskog znanja o novih tehnologijama, javnim politikama i izvorima financiranja. Vrijeme će biti pretežno sunčano dok ne padne mrak, a raspoloženje će biti izrazito vedro i po danu i po mraku. Posjetitelje i slučajne prolaznike upozoravamo da ispred HNK Split stiže Nevera. Rimac Nevera”, poručuju organizatori međunarodne konferencije Green Future, koja će se baviti temom zelene tranzicije.

Najavljuju kako u Split ispred zgrade HNK dolazi prvi svjetski serijski električni hiperautomobil. Jurilica od 1914 konja, s najbržim ubrzanjem među automobilima koji su danas u produkciji - do 100 km/h za ispod dvije sekunde i do 300 km/h za samo 9,3 sekunde, bit će izložena ispred splitskog kazališta. Kako ističu, rani prototip najboljeg električnog automobila na svijetu će Splićani, strani gosti i svi znatiželjnici moći ekskluzivno vidjeti uživo i napraviti sliku ispred tehnološkog čuda hrvatske proizvodnje.

Rimac Grupa, koja je upravo primila investiciju od 500 milijuna eura od SoftBanka i Goldman Sachsa čime je tvrtka premašila 2 milijarde eura tržišne vrijednosti i postala drugi hrvatski „jednorog“, podržava Green Future konferenciju od prvog dana. Stručnjaci iz Rimac Grupe sudjeluju na konferenciji kao idealni sugovornici na temu zelene budućnosti kojom se Rimac u svojoj niši bavi već više od desetljeća, navode organizatori konferencije.

„Oduševljeni smo što je Nevera, koja već ima status ikone, u svom zgusnutom rasporedu našla vremena za Split. To će biti pravi doživljaj za posjetitelje konferencije i građane, a to je i slika Splita koju želimo poslati u svijet. Nevera je, naime, mnogo više od automobila. Ona je simbol znanja, motivacije, inovacije, vizije i predanog rada. Pokazuje nam da u baš našem društvu, unatoč tome što nam se okolonosti u kojima živimo i radimo ponekad čine teške, postoje pojedinci i timovi koji su sposobni ne samo imati svjetske ideje, nego ih i realizirati. Trebamo raditi na tome da takvih ljudi imamo što više, a Green future konferencija želi stvoriti upravo takvo okruženje, koje izvlači najbolje”, poručili su organizatori.

Spomenimo i kako će idućeg tjedna na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja će se održati u Strasbourgu od 6. do 9. lipnja zastupnici raspravljati i glasati o ključnim nacrtima zakona EU-a za borbu protiv klimatskih promjena iz paketa “Fit for 55”. Cilj Europske unije je do 2050. postići klimatsku neutralnost, a do 2030. smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:21