ODRŽIVOST NA PRVOM MJESTU

U konkurenciji prestižnih svjetskih modnih brandova MIRET odnio prvo mjesto, zlato i srebro

Global Footwear Award je natjecanje koje prepoznaje napore nadarenih dizajnera obuće diljem svijeta i dodjeljuje priznanje njihovu radu
Domagoj i Hrvoje Boljar
 MIRET

Na prestižnom svjetskom natjecanju Global Footwear Award 2020 hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET u globalnoj konkurenciji multinacionalnih brendova osvojio je čak tri priznanja. Hrvoje Boljar je osvojio prvo mjesto u kategoriji Materials sourcing za MIRET projekt, te zlato u kategoriji Materials sourcing/Biodegradable materials. Za MIRET Forest dark kolekciju, Ana Boljar (kreativna direktorica) je osvojila srebro u kategoriji Materials sourcing/Biodegradable materials, priopćili su iz ZICER-a.

Global Footwear Award je natjecanje koje prepoznaje napore nadarenih dizajnera obuće diljem svijeta i dodjeljuje priznanje njihovu radu. Poseban naglasak stavlja na održivost. Žiri Global Footwear Awarda čine vodeći stručnjaci u industriji čiji su talenti i doprinosi zajednici proizvodnje obuće značajni.

Global Footwear Award nije prvo prestižno priznanje ovome jedinstvenom hrvatskom startupu. Naime, prošle su godine osvojili IDA International Design Award. Također, u 2020. godini ostvarili su investiciju od gotovo 2 milijuna kuna, a unatoč pandemiji uspješno su zaključili Kickstarter kampanju i prikupili više od 400.000,00 kuna.

Startup MIRET osnovala su braća Hrvoje i Domagoj Boljar prije šest godina. Zapravo, oni su nastavili obiteljski posao proizvodnje obuće. Svjesni da su materijali koji se koriste u proizvodnji obuće izuzetno štetni za okoliš, odlučili su napraviti drastičnu promjenu. Okrenuli su se ekološkoj proizvodnji. Krenuli su u potragu za prirodnim, zdravim materijalima i proizvodnim partnerima koji su znali da je transformacija nužna. Njihove tenisice sada su 97% izrađene od prirodnih materijala.

Što za MIRET znači ova nagrada najbolje je u priopćenju istaknuo Domagoj:Boljar.

- Ponosni smo i zahvalni. Ova je nagrada veliko priznanje za naš naporan rad i kontinuirano istraživanje kroz koje unapređujemo naš proizvod. Na početku smo ere u kojoj je održivost na prvom mjestu. Kako nam je ekologija primarni cilj, kroz MIRET pokušavamo informirati javnost i naglasiti hitnost potrebnih ekoloških akcija. Sve ljudske aktivnosti štete okolišu, ali postoje načini da to umanjimo. Ova nagrada najbolje pokazuje u kojem smjeru idemo i čemu težimo.

Podršku MIRET-u daje i Frane Šesnić, direktor ZICER-a, koji ponosno nosi njihove tenisice.

- Čestitam Domagoju, Hrvoju i cijelom njihovom timu. Detektirali su ključni problem i odlučili ga adekvatno riješiti. Ono dokazuju da ekološka i tržišna održivost idu ruku pod ruku. Siguran sam da je pred njima globalni uspjeh.

MIRET je u ZICER-ovom inkubatoru već dvije godine. Na ovaj korak odlučili su se nakon sudjelovanja u EIT Climate-KIC RIS Croatia akceleratoru, kojeg je provodio ZICER. To im je iskustvo, osim početnih financijskih sredstava, označilo i početak značajne uzlazne putanje za sam brand. Ubrzo je uslijedio niz investicija i snažno pozicioniranje na domaćem i međunarodnom tržištu, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. kolovoz 2022 11:48