SURADNJA S PAYCEKOM

U iščekivanju turista Tifon uveo plaćanje bitcoinom

Uvođenjem ove mogućnosti plaćanja na svim Tifon prodajnim mjestima očekujemo njihov daljnji razvoj i rast, a posebno u vrijeme turističke sezone, s obzirom na raširenije navike korištenja ove vrste plaćanja kod inozemnih kupaca, kaže financijska direktorica Tifona Ana Lokas
Nikola Škorić i Ana Lokas
 Tifon/Arhiva

Lanac benzinskih postaja Tifon, u vlasništvu MOL grupe, uveo je u Hrvatskoj plaćanje kriptovalutama. Tifon za sve od goriva do pića i žvakaćih guma na svojim postajama sada prihvaća plaćanje u bitcoinu, ethereumu, stellaru, rippleu, DAI-ju i EOS-u. Uslugu je tehnološki omogućio prvi hrvatski kripto sustav za plaćanje PayCek, koji je dio najbrže rastućeg domaćeg kripto startupa Electrocoina.

Tifon ima 47 benzinskih postaja u Hrvatskoj, a fokusiran je na premium segment tržišta. Lani je tako postao najveći lanac s gorivima s visokokvalitetnim aditivima u Hrvatskoj.

Ana Lokas, financijska direktorica Tifona kaže da žele ostati predvodnici u inovacijama u industriji nafte i plina te su stoga ponudili i uslugu plaćanja kriptovalutama.

“Iako su plaćanja kriptovalutama još uvijek u povojima u Hrvatskoj, uvođenjem ove mogućnosti plaćanja na svim Tifon prodajnim mjestima očekujemo njihov daljnji razvoj i rast, a posebno u vrijeme turističke sezone, s obzirom na raširenije navike korištenja ove vrste plaćanja kod inozemnih kupaca”, kaže Lokas.

Nikola Škorić, suosnivač i direktor Electrocoina, koji upravlja s uslugom PayCek kaže da plaćanje kriptom za kupca na Tifonu funkcionira isto kao i izravno plaćanje kunama.

“Ako osoba natoči goriva za 400 kuna i na blagajni želi platiti u kriptovalutama, u trenutku kada mi preko PayCeka javimo Tifonu da je uplata obrađena, Tifon dobiva svojih 400 kuna, a mi u Electrocoinu u potpunosti obrađujemo kriptovalutnu transakciju”, kaže Škorić.

Dodaje da su PayCek već uveli u najznačajnije hrvatske fiskalne blagajne i izravno na mnoge web shopove, čime se već sad pruža mogućnost kripto plaćanja stotinama hrvatskih poduzetnika. Povrh toga, Electrocoin svoje usluge nudi i preko Hrvatske pošte, a grad Sveta Nedjelja preko njih svojim građanima omogućava plaćanje računa u kriptovalutama. Navodi da su suradnju i testiranje novih mogućnosti na Tifonu započeli u listopadu lani.

"Pratit ćemo daljnji razvoj cjelokupne industrije kriptovaluta u Hrvatskoj", zaključuje Lokas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:23