Cleantech ekosustav

U dvije godine u Hrvatskoj niklo osam zelenih startupa

Utrostručili su broj zaposlenih i privukli 8 milijuna kuna

Najekološkija tenisica na svijetu, najveći hrvatski pratitelj sljedivosti poljoprivrednih proizvoda i lansiranje jednog od danas najbrže rastućih startupova u Hrvatskoj rezultati su manje od dvije godine postojanja prvog zelenog ili cleantech akceleratora u Hrvatskoj. Do prije dvije godine o zelenim ili cleantech startupovima ovdje se nije razgovaralo. Onda je u proljeće 2019. zagrebački Zicer u suradnji s Europskim institutom za inovacije i tehnologiju (EIT) pokrenuo prvi hrvatski zeleni akcelerator, EIT Climate-KIC.

Dvije generacije

U dvije generacije prošlo ga je osam cleantech startupa s 12 osnivača. Danas oni broje 32 ljudi, prikupili su oko osam milijuna kuna investicija, od čega 400.000 kuna u jednoj od najuspješnijih lanjskih Kickstarter kampanja i oko 1,5 milijuna kuna kroz bespovratne potpore Zicera i Grada Zagreba. Osim financijskih, postigli su i solidan zeleni rezultat.

Startup Miret proizveo je i počeo prodavati tenisice koje sadrže 97 posto prirodnih materijala. Makabi Agritech uspio je razviti mikrokapsule s bioaktivnim komponentama koje u ekološkom uzgoju rajčica podižu udio antioksidansa, konkretno likopena, za 35 posto, a u salati klorofila za 76 posto, čime hranu čine zdravijom. Startup Veemee osigurao je sljedivost za 10.000 tona hrane te kroz svoje procedure omogućio da čak 750 tona hrane u 2020. u Hrvatskoj ne završi na otpadu. Zahvaljujući pametnoj logistici, spriječio je emitiranje dodatnih 40 tona CO2. Startup Ascalia, koji omogućava jednostavno pretvaranje starih tvornica u pametne pobijedio je na "Start.up! Germany 2019 Road Show" i nedavno je zbog svog rasta i investicije od 4,5 milijuna kuna postao jedan od Novac.hr TOP 10 startupa koje treba pratiti u 2021. godini.

Brzo se razvija

Frane Šesnić, direktor Zicera, kaže da je zadovoljan rezultatom akceleratora koji su, kao jedan od osnivača hrvatskog EIT Climate-KIC Huba, konzorcija sastavljenog od sedam organizacija različitih profila odlučnih u stvaranju rješenja za klimatske promjene, pokrenuli prije dvije godine. "Cleantech ekosustav iznimno se brzo razvija u Hrvatskoj. U posljednjoj generaciji Zicerova Startup Factoryja većina od 18 timova naglasila je da su im projekti i proizvodi zeleni", kaže Šesnić.

'Primijetili su nas investitori, pa smo povećali i prihode'

NuoTwo

Iva Soža, koja je s Markom Brkljačićem osnovala startup NuoTwo, koji razvija panele koji zidove zgrada pretvaraju u šume, kaže da su zahvaljujući akceleratoru Zicera i EIT-a preživjeli potrese i pandemiju.

- To nas je održalo i uspjeli smo u 2020. dovršiti naš MVP - kaže Soža.

Veemee

Marko Kozjak, suosnivač Veemeeja, kaže da je zahvaljujući akceleratorovu ekosustavu uspio lani povećati prihod na 100.000 eura.

- Jedna je stvar kad okolo hodate po sastancima sami, a druga kad vam brojke validira akcelerator iza kojeg stoje Zicer i EIT, jer to su primijetili partneri i investitori - kaže Kozjak.

Makabi

Marko Vinceković, direktor Makabi agritecha, kaže da bez ovakve podrške ne bi mogli startati.

- Kemikalije, laboratorij - sve košta! A osvojili smo i jedan Obzor 2020 projekt - kaže Vinceković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:32