Student DIGI Award 2021

‘U digitalnom dobu ne pobjeđuju veliki male, nego kreativni i brzi one zastarjele‘

Kreće drugi po redu natječaj ‘Student DIGI Award‘, koji organiziraju Jutarnji list i Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu
Filipa Burul, autorica aplikacije za prepoznavanje korova
 Davor Pongracic/Cropix

I sestre mi sada žele studirati agronomiju jer su shvatile da mogu spojiti informatiku i poljoprivredu, kaže studentica zagrebačkog Agronomskog fakulteta Filipa Burul, koja je lani pobijedila na prvom nacionalnom natječaju za mlade inovatore. Rođena Kaštelanka osmislila je aplikaciju CroCot kojom će poljoprivrednici, putem pametnih telefona, moći raspoznavati vrstu korova u svojim usjevima i dobiti podatak kojim ga herbicidom suzbiti. Za nagradu je osvojila 30.000 kuna.

Nacionalni natječaj "Student DIGI Award", koji organiziraju Jutarnji list i zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego, ove se godine održava drugi put. Lani je na natječaj pristiglo 61 prijava. Ove godine, za "Student DIGI Award 2021." učenici i studenti prijave mogu slati i sljedećih mjesec, zaključno sa 15. ožujka, a zanimanje su pokazali brojni fakulteti i srednje škole.

Obrazovni sustav

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, kaže da mladi danas iz obrazovnog sustava izlaze u svijet digitalne budućnosti kakav se prije nismo usudili ni zamišljati. Ističe da je Jutarnji list stoga ponosan što drugu godinu zaredom pokreće nagradu za mlade digitalne inovatore.

- Prošle godine imali smo 61 prijavu i bilo je doista teško izabrati najbolje projekte. Ove godine očekujemo i više prijava jer nas je pandemija dodatno vezala za digitalni život. Veselimo se projektima i odličnim idejama koje uvijek dolaze od učenika i studenata - rekao je Goran Ogurlić.

Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu, ističe da su se vremena promijenila i postavila nove izazove pred mlade.

- U digitalnom dobu više ne pobjeđuju veliki malene, nego kreativni i brzi pobjeđuju zastarjele i spore. I zato treba poticati izvrsnost. Posebno među mladima koji najbolje shvaćaju golemi potencijal inovacija i istraživanja, koji su glavni generatori i promicatelji inovacijske kulture. To je pokazao i naš prošlogodišnji Student DIGI Award. Mladi imaju ideje, znanje i ambiciju, treba im samo pružiti priliku - istaknuo je Flego.

image
Lanjski finalisti: digitalni mikroskop studenata i profesora s pulskog Sveučilišta 'Juraj Dobrila'
Goran Sebelic/Cropix

Koliko te ideje mogu biti kreativne i korisne, vidjelo se iz radova deset prošlogodišnjih finalista. Uz aplikaciju CroCot Filipe Burul, tu su bili digitalni projekti poput Digitalnog psihoterapeuta Karle Čurin, za pomoć ljudima koji se bore s depresijom, posebno u vrijeme pandemije i potresa. Nadalje, projekt Škole na dlanu Tonija Borine i Damira Numić Meše, maturanata 4. g razreda matematičkog smjera Gimnazije Pula i njihova mentora, profesora Nikole Vujačića. Dva, lani 16-godišnjaka, Jure Reljanović i Ilija Mihajlović, osmislili su aplikaciju Whistlex koja pretvara tekst u govor.

Članovi žirija

Među deset finalista bio je još i Riječanin Ante Toni Debelić, lani 19-godišnji student koji je razvio EcoBox, sustav pokretne farme unutar transportnog kontejnera. Zagrebački startup Mundus, koji je okupio tim maturanata i studenata, osmislio je pametnu društvenu igru - Mundus, igraću konzolu za "gejmificiranje" školskog gradiva, koju koristi 60 škola. Finalisti, tim iz Pule μSCOPE, napravio je prvi hrvatski 3D printani mikroskop. Studentski tim Urban Oasis osmislio je uređaj za aeroponski uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru. FER-ovci Luka Košćak, Luka Mandić i Anton Kontić razvili su sustav za pametno upravljanje semaforima Smart Traffic. Deseti finalist i drugoplasirani na natječaju, interdisciplinarni tim iz Pule Potential BCI radio je na razvoju softvera za "čitanje misli”.

Natječaj "Student DIGI Award 2021" prati nagradni fond od 50.000 kuna i naglasak je na području digitalne transformacije, robotike, "smart city" i "smart villages" rješenja, na primjeni strojnog učenja i umjetne inteligencije, a ostala su preporučena područja - zdravlje i kvaliteta života, energija i održivi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost, hrana i bioekonomija, moderno obrazovanje, turizam te edukacija.

U žiriju su vodeći ljudi iz digitalnih tvrtki u Hrvatskoj, uključujući iz prvog hrvatskog startupa jednoroga i Novac.hr TOP10 startupa za praćenje u 2021., Infobip, te prvog digitalno transformiranog telekoma i jednu od najvećih kompanija u nas, A1 Hrvatska. Rezultati natječaja bit će objavljeni u utorak 20. travnja na Velikoj digitalnoj konferenciji u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:47