JAČANJE KAPACITETA

U bjelovarskoj IV. osnovnoj školi otvorena je prva robotička učionica u Hrvatskoj

Riječ je o projektu Bjelovarski robotički centar, koji je na natječaju za popularizaciju STEM-a prijavila Udruga informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije

Grad Bjelovar

 Ivana Nobilo/Cropix

U bjelovarskoj IV. osnovnoj školi otvorena je prva robotička učionica u Hrvatskoj.

Riječ je o projektu Bjelovarski robotički centar, kojeg je prije godinu dana na natječaju Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a prijavila Udruga informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije. Ukupna vrijednost projekta je 2,17 milijuna kuna, a financira se u 85% iznosu EU sredstvima i 15% sredstvima državnog proračuna.

Predsjednik Udruge informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije Branko Raičković istaknuo je da je otprilike polovica spomenutoga iznosa namijenjena nabavi opreme poput robota, računala i namještaja, koji će nakon završetka projekta ostati u vlasništvu škole. Među vrhunskom opremom našao se i Pepper, najmoderniji humanoidni robot za edukaciju. Time će bjelovarska IV. osnovna škola, inače partner u projektu, postati prva škola u Hrvatskoj koja će imati posebnu učionicu namijenjenu za ekspertnu grupu učenika.

Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta članova Udruge informatičara za popularizaciju STEM-a gdje su planirana brojna predavanja i radionice za članove udruge, a zatim i organizaciju ljetnih i zimskih škola robotike za učenike s područja Grada Bjelovara. Kroz projekt se planira održati radionice u svim osnovnim školama Bjelovarsko-bilogorske županije za učenike i učitelje, kao i dva Robo dana. Udruga planira i studijska putovanja u centre izvrsnosti, fakultete te posjete udrugama koje aktivno rade u STEM području.

Partner u projektu je i Veleučilište u Bjelovaru, a prodekanica Tatjana Badrov je istaknula kako uskoro kreće i ljetna škola za djecu od 10 do 16 godina.

"Studentski inkubator Veleučilišta u Bjelovaru kreće s ljetnom školom programiranja i robotike na tragu znanja koje smo stekli i informacija koje smo dobili u ovom projektu", kazala je Badrov.

Dodajmo kako je Europski parlament u svibnju 2021. usvojio rezoluciju o umjetnoj inteligenciji u obrazovnom, kulturnom i audiovizualnom sektoru u kojem poziva države članice da ulažu u digitalno opremanje škola i da u tu svrhu koriste sredstva Unije te apelira na Komisiju da se u svojim predstojećim zakonodavnim prijedlozima o umjetnoj inteligenciji na odgovarajući način pozabavi inicijativama u području umjetne inteligencije i robotike u obrazovanju.

Europski parlament je također u travnju 2021. usvojio program Digitalna Europa, prvi financijski instrument Europske unije posebno usmjeren na uvođenje tehnologije u poduzeća i kod građana. Program Digitalna Europa vrijedan je 7,59 milijardi eura, a financiraju se projekti u pet ključnih područja: superračunalstvo, umjetna inteligencija, kibersigurnost, napredne digitalne vještine i osiguravanje široke uporabe digitalnih tehnologija u cijelom gospodarstvu i društvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:17