BAZA ZNANSTVENIH ČLANAKA

U 2020. Hrčak dosegao 1,89 milijuna posjeta mjesečno

Jedan od najposjećenijih portala u Hrvatskoj za koje većina nikad nije čula slavi 15. rođendan
 Screenshot/hrcak.srce.hr

Jedan od najposjećenijih portala u Hrvatskoj, za koji je malo tko čuo, upravo slavi 15. rođendan. Lani je Hrčak mjesečno bilježio u prosjeku 1,89 milijuna posjeta što ga ubraja među najposjećenije portale u Hrvatskoj. Ukupno je u 2020. imao čak 22,7 milijuna posjeta.

U vrijeme fake newsa i bujanja teorija zavjere, Hrčak, besplatan nacionalni portal sa znanstvenim člancima, pravi je mali rudnik činjenično provjerenih informacija. Hrčak je središnji portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima, a u znanstvenoj je zajednici iznimno popularan.

Trenutačno u bazi ima 502 znanstvena časopisa. Na tražilici se može pretražiti 18.398 objavljenih sveščića, 237.174 radova od čega je 232.970 radova objavljeno s cjelovitim tekstom.

U SRCE-u, koje upravlja Hrčkom, kažu da je portal pokrenut 7. veljače 2006. godine. Ideja za njegovo pokretanje potekla je iz Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva (HID) i prije svega tadašnjeg njihovog predsjednika Tibora Tótha. Danas, među inim, služi za promociju hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa. No, također vrijedan je izvor istraživačima i poduzetnicima za nove ideje koje su znanstveno provjerene.

image
Matematička igra
Screenshot/hrcak.srce.hr

Portal je jedan od predvodnika open data pokreta. Naime, od početka njegovog rada korisnici mogu podatke o radovima preuzeti i u strojno čitljivom formatu. Zahvaljujući tome koriste ga razni europski i globalni sustavi poput sustava Google Scholar i WorldCat. Od 8. travnja 2015. je Hrčkovo sučelje za razmjenu metapodataka (OAI-PMH) usklađeno i sa smjernicama OpenAIRE Guidelines for Literature Repositories s čime su radovi iz Hrčka postali vidljivi i kroz infrastrukturu OpenAIRE koju financira Europska komisija. Povezan je i s globalnim Direktorijem časopisa u otvorenom pristupu (DOAJ).

Proteklih godina Hrčak je donosio novosti poput podrške za objavu radova u formatu JATS XML, promovirao i podržao korištenje globalnog identifikatora autora ORCID, podržao povezivanje radova s istraživačkim projektima u okviru kojih su radovi nastali te povezivanje sa skupovima istraživačkih podataka.

Ukupna veličina repozitorija podataka sustava Hrčak trenutno iznosi 455 GB, a tijekom 2020. iz Hrčka je preuzeto podataka izraženo u ukupnom prometu od 51 TB, uz mjesečni prosjek od 4,25 TB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:36