DIGITALIZACIJA

Turisti u Splitu dobili jedinstvenu digitalnu platformu o sportskim uspjesima olimpijaca

Preslušavajući Audioguide.hr već u prvom tonskom zapisu pronaći ćete odgovor zašto je Split ‘najsportskiji grad na svitu‘, kazao je idejni začetnik projekta Goran Gavrić
Goran Gavrić, Alijana Vukšić, Ivica Puljak, Josip Reić
 Vojko Basic/CROPIX

U desetljeću koje je Europska unija proglasila digitalnim želeći digitalne tehnologije do 2030. godine što više približiti građanima i poduzećima, te ususret Olimpijskim igrama u Japanu na splitskoj Zapadnoj obali u Sidi baru na konferenciji za medije predstavljena je jedinstvena digitalna platforma koja će, korištenjem mobilne tehnologije, omogućiti domaćim i stranim turistima upoznavanje bogate sportske povijesti Splita na potpuno nov i jednostavan način.

-U Splitu danas boravi 10.000 gostiju, a od početka mjeseca do danas ostvareno je 33.000 dolazaka i 124.000 noćenja što je porast od 90 posto u dolascima i 83 posto u noćenjima. Moramo biti zadovoljni ovim rezultatima koji su produkt kriznog komuniciranja i pravovremene reakcije velikog broja turističkih djelatnika, ali i dalje moramo biti svjesni da se još uvijek nalazimo u vremenu pandemije stoga je odgovorno ponašanje i cijepljenje i dalje važan faktor za nastavak uspješne sezone – kazala je na početku konferencije Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita ističući kako su kroz ovu jedinstvenu digitalnu platformu, koja pruža uvid u bogatu povijest splitskog sporta, željeli zahvaliti olimpijcima što su kroz povijest promovirali Split i bili najbolji ambasadori splitskog turizma.

Digitalna platforma Audioguide.hr koja donosi biografije i sportske uspjese splitskih olimpijaca, ostvarena je u suradnji Turističke zajednice Grada Splita, tvrtke Splitska obala i Kluba splitskih olimpijaca, a nositelji projekta su Goran Gavrić i Nenad Bogunović iz tvrtke Tour guide system.

Idejni začetnik Goran Gavrić, direktor tvrtke Tour guide system d.o.o. izrazio je zadovoljstvom što su po prvi put na jednoj digitalnoj platformi predstavljeni uspjesi splitskih olimpijaca.

-Mi smo mlada tvrtka koja se bavi inovativnim rješenjima u turizmu. Svoj razvojni put započeli smo 2018. godine kad smo osluškujući potrebe sve zahtjevnijeg tržišta ponudili tour guide sisteme, odnosno moderna komunikacijska i tehnološka rješenja bez kojih je danas turizam nezamisliv – izjavio je Gavrić.

Ovom platformom, kako je naglasio Gavrić, željeli su osigurati drugačiju dostupnost informacija i jedan inovativniji pristup domaćim i stranim gostima. Platforma je dostupna online i besplatna je za krajnjeg korisnika.



- Preslušavajući Audioguide.hr već u prvom tonskom zapisu pronaći ćete odgovor zašto je Split “najsportskiji grad na svitu“, a isto tako sjedeći na “najlipšem” dijelu Mediterana, gledajući more, nebo, planine i prekrasnu Dioklecijanovu palaču, saznat ćete nešto novo o onim ljudima koji su naš grad i našu domovinu proslavili u svijetu – kazao je Gavrić.

U ime Splitskog kluba olimpijaca Josip Reić, hrvatski veslač, osvajač brončane medalje na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, istaknuo je značaj ovog projekta za sve olimpijce, grad Split i turizam.

-Ovo je velika stvar za sve nas olimpijce ali i za sve turiste i ljude iz našeg grada i države. Ne možete vjerovati koliko su naše kolege i prijatelji sportaši ljubomorni na ovaj projekt i na ovu našu Zapadnu obalu. Po sportskim uspjesima nismo drugi grad u Hrvatskoj, nego prvi grad u Hrvatskoj. Koliko znamo jedinstveni smo i u svijetu po podatku da je 75 sportaša osvojilo 94 olimpijske medalje u čak 11 sportova i takav uspjeh ni jedan grad na svijetu nema – kazao je Reić izražavajući nadu da se priča nastavlja u rujnu kad bi na Zapadnoj obali uz već postavljene ploče olimpijaca mogla biti još neka nova ploča i medalja iz Tokija.

Na konferenciji za medije sudjelovao je i Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, koji je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovom zanimljivom i inovativnom događaju te čestitao svima uključenima u realizaciju projekta.

-Split je ponosan grad, grad velike kulture i tradicije i jedna od stvari na koje smo izuzetno ponosni je činjenica da smo najsportskiji grad na svitu. Grad Split ima oko 200 klubova sa 15.000 sportaša. Želim puno uspjeha našim olimpijcima u Tokiju, među njima je i 11 sportaša iz Splita i dijelim nadu i uvjerenje gosp. Reića da ćemo ih dočekati nakon Olimpijskih igara i ugraditi njihova imena u Zapadnu obalu – kazao je gradonačelnik Puljak.

Audioguide.hr pokreće se jednostavnim skeniranjem QR koda ili unosom željene web adrese. Goran Gavrić najavio je kako će ova platforma uskoro dobiti i verziju na Brailleovom pismu.

Tekstovi o biografijama i uspjesima splitskih olimpijaca napisani su na hrvatskom i engleskom jeziku za 75 olimpijaca i odobreni od strane Kluba splitskih olimpijaca. Snimljen je audio zapis za engleski i hrvatski jezik. Zapis na hrvatskom jeziku snimila je radijska voditeljica Ruža Orešković a na engleskom jeziku zapis je snimio studio „Projekt 6.
Na Zapadnoj obali postavljene su ploče s QR kodovima, pa oni koji šetaju tom šetnicom mogu skenirati QR kod i naučiti nešto više o sportskim uspjesima splitskih olimpijaca.

Dodajmo kako digitalizacija ima ključnu ulogu u svim politikama EU-a. Koronakriza je naglasila, kako je istaknuto na portalu Europskog parlamenta, potrebu za odgovorom usmjerenim na budućnost koji će dugoročno koristiti društvu i doprinijeti konkurentnosti. Digitalna rješenja pružaju važne mogućnosti i ključna su za oporavak Europe i njezin konkurentni položaj u globalnom gospodarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 14:53