INICIJATIVA EU-a

Tri hrvatske regije u u pilot-projektu za EU partnerstva za regionalne inovacije

Cilj je ojačati veze između regionalnih i lokalnih inovacijskih ekosustava te razvijati održive lance vrijednost i inovacije

Elisa Ferreira

 Julien Warnand/Afp/Profimedia

Sisačko-moslavačka županija, Vukovarsko-srijemska županija i Sjeverna Hrvatska predstavljat će Hrvatsku u pilot-projektu za EU partnerstva za regionalne inovacije.

Riječ je o inicijativi EU-a razvijenoj u suradnji s Odborom regija. Komisija je odabrala ukupno 63 regija, među kojima su se našle i tri hrvatske regije, kao i sedam gradova i četiri države članice koje će sudjelovati u projektu.

Sudionici pilot-aktivnosti će razmjenjivati dobre prakse, zajednički razvijati i testirati alate za mobilizaciju više izvora financiranja i relevantne politike te povezivati regionalne i nacionalne programe s inicijativama EU-a za zelenu i digitalnu transformaciju.

Ta partnerstva trebala bi pridonijeti novoj inovacijskoj agendi za Europu, u kojoj inovacije pokreću transformaciju za održivost, a lokalne se strategije povezuju s inicijativama na razini EU-a.

Četiri odabrane države članice za ovaj projekt su Slovenija, Slovačka, Mađarska i Latvija, a uz hrvatske regije, sudjelovat će i brojne druge regije EU-a, kao što su Andaluzija, Azori, Hauts-de-France, Ostrobotnija, Potkarpatsko vojvodstvo, Sjeverni egejski otoci, Emilia-Romagna i mnoge druge.

"Snažnija, čišća gospodarstva i pravednija društva mogu se izgraditi samo ako inovacije budu u središtu političkog programa EU-a. Kako bismo uspjeli u zelenoj i digitalnoj tranziciji, potrebne su nam inovacije u svakoj regiji i zemlji, a pritom je nužno da se one međusobno povezuju. Ta nam partnerstva omogućuju izgradnju mostova kako bismo olakšali sinergije ulaganja i inovativnih rješenja. Radujem se inovativnim idejama i pristupima koje će odabrane regije zajedno oblikovati", izjavila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Partnerstva su utemeljena na planiranoj Novoj agendi za inovacije za Europu, čiji je cilj pomoći u integraciji inicijativa i ulaganja na razini EU-a i na nacionalnoj razini.

Glavni je cilj pilot-projekta ojačati veze između regionalnih i lokalnih inovacijskih ekosustava te razvijati održive lance vrijednosti i visokotehnološke inovacije u Europi.

Partnerstva su komplementarni pristup koji se temelji na pozitivnom iskustvu sa strategijama pametne specijalizacije. Pametna specijalizacija lokalizirani je pristup koji proizlazi iz kohezijske politike EU-a, s ciljem identificiranja strateških područja za intervenciju, a temelji se na analizi prednosti i potencijala gospodarstva i na poduzetničkom postupku otkrivanja uz suradnju širokog raspona dionika.

Pametna specijalizacija usmjerena je na inovacije i ima važnu ulogu u podupiranju istraživanja i inovacija kako bi se osigurao održiv i otporan razvoj svih regija u Europi.

Odabrana područja sudjelovat će pojedinačno ili kao dio šest različitih mreža regija i gradova EU-a. Među sudionicima pilot-aktivnosti zastupljene su ukupno 23 države članice.

Sudionici pilot-projekta istraživat će nova partnerstva za regionalne inovacije uz pomoć „Priručnika za partnerstva za regionalne inovacije". U priručniku se predlaže širok raspon alata i mehanizama upravljanja kako bi se poboljšala koordinacija regionalnih i nacionalnih inovacijskih politika te inovacijskih politika EU-a radi provedbe zelene i digitalne tranzicije u Europi i rješavanja problema inovacijskog jaza u EU-u. U okviru pilot-aktivnosti sudionici će testirati te alate politike i istodobno zajednički pružati operativne smjernice.

"Suradnja i inovacije neophodni su za održiv i otporan razvoj regija EU-a. Sve te regije imaju inovacijski potencijal koji treba iskoristiti, stoga me veseli tako velik interes za poziv. Sa zanimanjem iščekujem rezultate pilot-projekta te se nadam da će pridonijeti premošćivanju postojanog inovacijskog jaza među regijama koji ograničava uspješnost EU-a u cjelini", izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Dodajmo kako Europska unija posljednjih godina naglašava važnost inovacija za razvoj društva, a Komisija konstantno naglašava kako ne može doći do zelene i digitalne tranzicije bez istraživanja i inovacija kao ključnih pokretača gospodarstva.

Europski parlament donio je niz rezolucija kojima je dodatno ojačao inovacijsku politiku EU-a, poput rezolucije o Uniji inovacija za pametan, održiv i uključiv rast te rezolucije o sinergijama u svrhu inovacija: europski strukturni i investicijski fondovi, Obzor 2020. i ostali europski fondovi povezani s inovacijama i programi EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:29