ŽENE U POLITICI

‘Treba osvijestiti mlade žene i djevojke da dignu svoj glas i preuzmu odlučniju ulogu‘

Ovaj svijet itekako je nesiguran, a njihovo sudjelovanje je prebitno, istaknula je eurozastupnica Željana Zovko

Blaženko Boban, Danica Baričević i Željana Zovko
 

 Sasa Buric/Cropix

Zastupnica u Europskom parlamentu, potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije i Savjetom mladih SDŽ-a uoči Međunarondog dana žena u Splitu je organizirala okrugli stol pod nazivom “Žene u poslovnom svijetu i politici”.

- Žene nisu tu samo da liječe rane niti da pružaju utjehu. One su tu da budu za stolom kada se donose odluke. Današnji svijet je pomalo i kaotičan te nemamo odlučnih ljudi. Odlaskom Angele Merkel, koja je na neki način pružala stabilnost u EU, vidimo da se događaju velike turbulencije – jedna je od poruka zastupnice Zovko s okruglog stola.

image

Željana Zovko

Sasa Buric/Cropix

Istaknula je i kako je u trenutnom sazivu Europskog parlamenta udio žena veći od 40 posto te kako se na čelu dviju najvažnijih institucija – Europskog parlamenta i Europske komisije nalaze upravo žene.

-Treba osvijestiti mlade žene i djevojke da dignu svoj glas i preuzmu odlučniju ulogu jer je ovaj svijet itekako nesiguran, a njihovo sudjelovanje je prebitno – naglasila je Zovko.

Podršku ženama koje se žele aktivirati u političkom i poduzetničkom svijetu izrazio je i župan Blaženko Boban.

- Moja želja je ravnopravnost žena u društvu i cijelo vrijeme ću se zalagati za to. Žene su po svom habitusu i jače i snažnije, a u dobrom dijelu i sposobnije. U Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo jednako pročelnica koliko i pročelnika – izjavio je župan Boban.

Gvoreći o ženama na tržištu rada, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije Danica Baričević istaknula je kako veliki broj žena radi na zahtjevnim pozicijama, koje od njih traže poseban angažman ali i dodatan napor u usklađivanju obiteljskog života.

- Pitanje je imaju li one priliku dobiti neko rukovodeće mjesto, ali u odnosu na muškarce ipak je malo teže. Neprestano su u multitaskingu i rade, ali i brinu o djeci i kućanstvu – navela je Baričević.

O važnosti smanjivanja nejednakosti između žena i muškaraca te o trenutačnom stanju u Republici Hrvatskoj govorili su i predsjednica HUP podružnice Dalmacija i poduzetnica Helena Budiša, psihologinja Zrinka Mužinić Bikić, poduzetnica i osnivačica brenda Dada&Rocco Danira Glavinić te članica Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije dr. med. Jelena Ćurković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:10