GODINA MLADIH

‘Treba istupiti hrabro prema vani s fokusom na vlastite ciljeve. Ne čekajte idealan trenutak‘

Pravilo je da ako želiš negdje doći brzo - ideš sam, ako pak ciljaš doći daleko, ideš zajedno s pametnim ljudima, kaže Mateo Perak

Mateo Perak: Prva ključna stvar nam je karakter, on dolazi ispred znanja

 Ante Cizmic/Cropix

Mateo Perak, inženjer računarstva, poduzetnik i IT manager danas je, kako nam kazuje, posebno zainteresiran za teme leadership-a u biznisu i društvu općenito.

- Još sam uvijek mlađi od 40 godina, ali imam gotovo 24 godine iskustva u ovoj industriji u kojoj radim od svoje 16. godine. Jedan sam od generacije pionira "novog" lokalnog ICT ekosustava, koji u Splitu polako nastaje nakon globalne financijske krize – kaže još o svom radu.

Kao suosnivač i direktor tvrtke Profico poznat je i po svom sudjelovanju u izgradnji lokalne zajednice, što kroz organizacije raznih događanja, konferencija, edukacijskih radionica, što kroz sudjelovanje u upravnim i izvršnim odborima raznih stručnih asocijacija kao što su CISEx i HUP.

- Osim obitelji i posla, drugi bitan dio mog života je Brazilski jiu jitsu, kojim se bavim zadnjih 12 godina – također ističe.

Mateo Perak zasigurno je jedan od poduzetnika i IT stručnjaka čije iskustvo može biti dragocjeno i mlađim generacijama koje žele kročiti u svijet poduzetništva ili pak traže posao. Budući da je ova 2022. Europska godina mladih zanimaju nas iskustva poduzetnika i stručnjaka u raznim područjima koja mogu biti dragocjena i mladima u stjecanju novih znanja i kreiranju vlastite budućnosti.

Inače, u Europskoj godini mladih želi se ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Kako je istaknuto na stranici Europske godine mladih, 2022. pruža brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi.

Na pitanje što bi savjetovao mladima koji imaju ideje i razmišljaju o pokretanju vlastitog posla, kao i onima koji su to već učinili pokretanjem startupa, Mateo Perak odgovara kako mladim ljudima koji razmišljaju pokrenuti vlastite tvrtke, savjetuje da to i učine, sada, odmah, bez puno razmišljanja, dok su još mladi.

- Treba se odvažiti, izložiti, istupiti hrabro prema vani s fokusom na vlastite ciljeve. Ne čekajte idealan trenutak, jer on nikad neće doći. Iskoristite bilo koji dobar trenutak i učinite ga idealnim, krenite i griješite. Griješite koliko god želite, dok ste mladi još puno puta možete pokušati ako padnete i razbijete se. U tim godinama ništa ne boli, sve je samo jedna velika škola i emotivno iskustvo odrastanja. U poduzetništvu ne pobjeđuje pametan nego uporan. Ne morate sve sami, pronađite partnere, istomišljenike. Pravilo je da ako želiš negdje doći brzo - ideš sam, ako pak ciljaš doći daleko, ideš zajedno s pametnim ljudima – ističe Perak.

Mladima poručuje da “Googleaju” i savjete o karijeri od strane Jack Ma, osnivača Alibabe.

- Izvrsno je opisao karijerni put mladog profesionalca, a svodi se na to da prvi posao nikako ne idete u veliku tvrtku. Tamo će vas staviti u kalup specijalizacije i popunit ćete jedno malo mjesto u velikom sustavu. Veliki sustavi su dobri u standardizaciji, automatizaciji, procesima, a to je sve ono što vam još ne treba kad ste mladi. U ranoj dobi trebate buditi kreativnost, znatiželju, glad za znanjem, naučiti što je strast. Zato u početku možete probati odmah nešto pokrenuti sami i učiti u hodu, ili prvo potražite posao u maloj tvrtki – naglašava Mateo Perak.

- Ako ste se odlučili ipak prvo zaposliti, idite u malu tvrtku s dobrim šefom (liderom). U malim tvrtkama ćete imati puno širi opis radnog mjesta od uske specijalizacije, naučit ćete što je borba, kako se strašću opstaje i mijenja svijet, širit ćete svoja znanja i rasti zajedno s tvrtkom. U kasnijoj dobi, možete ići u veći sustav, kada ste za njega spremni. Ili ćete pokrenuti i vlastiti posao – savjetuje mladima.

Zanimalo nas je i kako povećati broj zaposlenih u ICT sektoru, koji u Hrvatskoj raste, ali je još uvijek ispod EU prosjeka.

- To se treba rješavati iz nekoliko smjerova. Jedan je djelovati već na izvoru, tj. stalno povećavati kapacitete STEM obrazovanja, naravno, prema potrebama tržišta. Ne želimo postići hiperprodukciju ICT inženjera, ali treba postići razinu koja udovoljava tržišnim trendovima.
Drugi smjer je čuvanje ključnih talenata u okvirima države, a to se može postići stalnim rastom plaća i izravnavanjem istih na razinu ostatka EU-a. Da poduzetnici to mogu ispratiti, porezno rasterećenje rada je nešto što bi definitivno pomoglo, pa čak i stavljanje strateškog naglaska na ICT industriju. U nas se ICT sektor jednostavno dogodio i događa se dalje sam od sebe. Moramo to bolje postaviti za dalje - smatra Perak.

Jedan dio mladih ljudi krenut će u poduzetničke vode, ali znatno je više onih koji traže posao u tvrtkama koje već djeluju na tržištu. Pitali smo našeg sugovornika što mu je bitno kod zapošljavanja u vlastitoj tvrtki.

Odgovara kako Profico danas ima oko 40 mladih, visoko obrazovanih i iznimno talentiranih ljudi, koji su godinama birani prema kriterijima izvrsnosti i ključnim kriterijima timske i kulturološke usklađenosti (tzv. team & culture fit).

- Prva ključna stvar nam je karakter, on dolazi ispred znanja. Znanje nam je privlačno, ali nije nulti kriterij za one najmlađe koje zapošljavamo. Steći će ga kod nas u radu vrlo brzo i jako mnogo. Ali karakterne osobine poput marljivosti, discipline, radoznalosti, proaktivnosti, pozitivnog pristupa problemima i naravno, visokih moralnih i etičkih načela, su na prvom mjestu. Kandidat nam zapravo samo mora pokazati da se u njega isplati uložiti trud i vrijeme. Kad se takav pojavi ispred nas, odmah ga znamo prepoznati, jer zapravo tražimo samo sebi slične. Gradimo vrlo specifičnu kulturu tvrtke koja nas drži na okupu i čini Profico otpornim na sve izazove – zaključuje Mateo Perak.

Kad govorimo o Europskoj godini mladih, dodajmo kako je namjeru da se 2022. godina posveti mladima najavila predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u svom govoru o stanju Unije pred Europskim parlamentom 2021. Komisija je u listopadu suzakonodavcima podnijela službeni prijedlog o proglašenju 2022. Europskom godinom mladih. Početkom prosinca Europski parlament i Vijeće postigli su politički dogovor o tome da se 2022. proglasi Europskom godinom mladih.

“Određivanje 2022. godine kao godine usmjerene na mlade znači da će se uložiti povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna politička područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU-u”, istaknuto je u objavi Europskog parlamenta nakon što su zastupnici potvrdili odluku da se 2022. godine u svim državama članicama organiziraju aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade. Zastupnici su osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:18