GODINA MLADIH

‘Treba biti uporan i vjerovati u svoje ideje. Puno je padova do cilja koji želite postići‘

Najbitnije je da radnik ima želju za radom, sve ostalo se nauči, kaže Branimir Dević, direktor solinskog Molda

Branimir Dević, direktor tvrtke Mold koja je primjer kružnog gospodarstva

 Paun Paunovic/Cropix

U Europskoj godini mladih, a to je ova 2022. godina, zanimaju nas iskustva poduzetnika i stručnjaka u raznim područjima koja mogu biti dragocjena i mladima u stjecanju novih znanja i kreiranju vlastite budućnosti.

Solinska tvrtka Mold jedna je od onih koje najbolje opisuju kružno gospodarstvo za koje se Europska unija opredijelila na svom putu prema klimatskoj neutralnosti.

- Mi radimo kružno gospodarstvo bez ulazne orginalne sirovine, tako smo prema EU izračunima doprinijeli smanjenju CO2 za 62 posto – kazao nam je svojedobno direktor Branimir Dević, koji je zajedno sa Slavenom Ragužom i Karlom Pavelom, tvrtku osnovao 2017. godine.

Mold ima nekoliko proizvodnih programa, a glavna djelatnost je građevinski asortiman koji rade iz 100 posto reciklirane plastike. Još imaju i sanitarni program, te proizodnju igračaka, a od ove godine planiraju i 'dizajn by mold' i sve to iz 100 posto recikliranih materijala.

Branimira Devića ovoga puta pitali smo što bi poručio mladima koji tek žele zakoračiti u svijet poduzetnika, kao i onima koji su to već učinili pokretanjem startupa.

- Poručio bih im da treba biti uporan i vjerovati u svoje ideje. Puno je padova do cilja koji žele postići – istaknuo je Dević.

Jedno od naših pitanja poduzetnicima je i ono koje se tiče zapošljavanja, zanima nas što im je bitno prilikom zapošljavanja i osiguranja kadra.

- Najbitnije je da radnik ima želju za radom, sve ostalo se nauči – naglašava Branimir Dević.

Dodajmo kako se Europskoj godini mladih želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Kako je istaknuto na stranici Europske godine mladih, ova 2022. pruža brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi.

Zastupnici Europskog parlamenta su osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti.

U Parlamentu su ranije naveli kako određivanje 2022. godine kao godine usmjerene na mlade znači da će se uložiti povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna politička područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:08