NATJECANJE

Tražit će se najbolje rješenje koje će gradski proračun Zagreba uvesti u digitalno doba

Prijave su otvorene za programere, dizajnere, studente, ekonomiste, startupe, urbaniste, novinare, IT-jevce i sve ostale entuzijaste

Ilustracija

 Joacy Souza/Alamy/Alamy/Profimedia

Zagrebački inovacijski centar ZICER i Grad Zagreb organiziraju natjecanje na kojem traže najbolje rješenje koje će gradski proračun uvesti u digitalno doba.

Riječ je o trodnevnom Hackl Hackathonu, natjecanju koje će se održati od 25. do 27. veljače u prostorijama ZICER-a na Velesajmu.

Zagrepčani, kao i vjerojatno svi drugi građani Hrvatske i ostatka svijeta, žele znati kako njihova četvrt i grad troše financijska sredstva. Žele znati koliko točno novca na raspolaganju ima dječji vrtić u njihovom kvartu i što se sve planira za održavanje ljetnih kulturnih događanja. Zanima ih koliko je sredstava potrošeno za asfaltiranje njihove ulice i žele imati mogućnost uspoređivanja proračuna svoje i susjedne četvrti.

Ako imati rješenje na ova pitanja, prijaviti se možete na HACKL - hackathon za otvoreni Zagreb.

Prijave su otvorene za programere, dizajnere, studente, ekonomiste, osnivače startupova, urbaniste, novinare, IT-jevce te sve ostale entuzijaste.

Natjecatelji će u razdoblju od tri dana biti grupirani u multidisciplinarne timove, a u metodologiju Design Thinkinga uvest će ih mentori – Marko Rakar (MRAK), Vanja Andrić (OmoLab), Ana Veir (Edukana) i Stephanie E. Trpkov (konzultantica Svjetske banke).

Uz podršku stručnjaka i u malim grupama, natjecatelji će stvoriti digitalno rješenje za jednostavan prikaz gradskog proračuna i stručnom žiriju predstaviti svoja rješenja.

- Cilj je da Grad Zagreb do kraja implementira pobjedničko rješenje te ga ponudi građankama i građanima kao još jednu digitalnu uslugu za praćenje gradskih financija na računalu, tabletu ili pametnom telefonu – poručuju organizatori natjecanja, dodavši kako je ovo prvo u nizu natjecanja kojim će se uz uključivanje šire javnosti i stručnih krugova razvijati javna gradska IT rješenja.

Najbolji timovi osvojit će nagrade. Prvoplasirani tim dobit će i mogućnost nastavka suradnje s Gradom Zagrebom do finalne realizacije projekta.

- Novi načini predstavljanja gradskih podataka, transparentniji uvid u proračun te povećana participativnost dio su našeg programa digitalnog grada i novog modela upravljanja Zagrebom- izjavio je nedavno zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Dodajmo kako je digitalna transformacija jedan od prioriteta EU-a. Digitalni ciljevi Unije uključuju do 2030. imati najmanje 80 posto digitalno pismenog stanovništva, 20 milijuna IKT stručnjaka, potpuno dostupne ključne javne usluge na internetu i da najmanje 80 posto građana koristi digitalna identifikacijska sredstva.

Europski parlament usvojio je izvješće o oblikovanju digitalne budućnosti Europe u kojem poziva na dodatno suočavanje s izazovima digitalne tranzicije, posebno na iskorištavanje mogućnosti jedinstvenog digitalnog tržišta, poboljšanje upotrebe umjetne inteligencije i podršku za digitalne inovacije i vještine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:38