žene u rizičnom kapitalu

Traži se osnivanje fonda od tri milijarde eura

Između 2016. i 2020. godine, samo 1,7% ukupnog privatnog kapitala u EU pripalo je osnivačicama tvrtki
 Fathi Nasri/AFP

Europska grupa koja okuplja žene u rizičnom kapitalu zatražila je od Europske unije osnivanje fonda od tri milijarde eura koji bi zastupao žene u investicijskim društvima i pomagao u pokretanju startupova sa ženama na čelu.

Između 2016. i 2020. godine, samo 1,7% ukupnog privatnog kapitala u EU pripalo je osnivačicama tvrtki.

Skupina investitorica otkrila je još da su u istom razdoblju VC investitorice upravljale s pet milijarde eura kapitala, u odnosu na 51 milijarde eura pod upravljanjem svih europskih VC tvrtki.

Pandemija je neproporcionalno utjecala na karijere žena. Područja u kojima su žene zastupljenije doživjela veća otpuštanja tijekom krize, a McKinsey analiza pokazuje da su "ženski poslovi" 1,8 puta ranjiviji od muških.

Tijekom pandemije došlo je i do značajnog pada financiranja startup tvrtki koje vode žene. Harvard Business Review otkriva kako je u 2019. godini 2,8% financijskih sredstava otišlo za startupe koje vode žene, dok su u 2020. sredstva pala na 2,3%. Radi se o zabrinjavajućem padu koji dolazi nakon godina povećanja.

Stoga je skupina od 25 žena investitora iz cijele Europe, predvođene Kingom Stanislawskom, dostavila izvješće povjerenici Mariyi Gabriel koji sadrži konkretne preporuke za Europsku komisiju i Europsku investicijsku banku o tome kako povećati rizični kapital za tvrtke koje vode žene.

"Nalazimo se u nevjerojatnom povijesnom razdoblju u kojem tehnološka ulaganja dosežu nove visine", rekla je Stanislawska tijekom predstavljanja preporuka, „Pa ipak, ono što vidimo je da iako imamo nevjerojatne upraviteljica fondova spremne prihvatiti izazov, i dalje im je teško prikupiti sredstva. To ne bi trebao biti slučaj u današnjem svijetu, gdje postoji toliko kapitala ".

Izvješće također sadrži pet studija slučaja, a Stanislawska ističe da je studija nakon studije pokazala da ženski i mješoviti timovi ulagača imaju tendenciju da u rezultatima nadmaše sve muške timove.

„Želimo biti sigurni da žene dobiju pravo mjesto za stolom, da mogu raditi punim potencijalom i da upravljaju iznosom kao i ostali generalni partneri na tržištu", dodala je Stanislawska tijekom Zoom javnog sastanka s povjerenicom.

U sljedećih tri do pet godina, skupina investitorica nada se da će najmanje 30% raspoloživog rizičnog kapitala otići u fondove koje vode žene, što je više od procijenjenih 3%.

Grupa također želi vidjeti više prikupljanja podataka, napominjući da trenutno ne postoji službena platforma za praćenje europskih tokova kapitala.

Ovo je četvrto izvješće koje je povjerenica Gabriel primila u kratkom razdoblju i investitorice se nadaju da će se neka od njihovih zapažanja uzeti u obzir dok EK radi na izradi nove inovacijske politike za Europu.

"Želimo da Europa do 2030. godine postane kontinent s najvećim rastom žena osnivačica tehnoloških startupa, izvršnih direktorica i investitorica", rekla je povjerenica, "Dat ćemo sve od sebe da analiziramo ovo izvješće i pokažemo kako zajedno možemo učiniti konkretne korake."

Inače, kad se startupi koje vode žene financiraju, vjerojatnije je da će biti uspješni. Oni u konačnici donose veći prihod, dvostruko više po uloženom dolaru, pokazala je analiza Boston Consulting Group. Jedan od mogućih razloga je što teže privlačenje investitora znači da ta poduzeća koje na čelu imaju žene, moraju imati izuzetno jake poslovne planove.

Te tvrtke također zapošljavaju više žena. Startupi koje su osnovale žene će u svojim timovima imati 2,5 puta više žena, pokazala je analiza Kauffman Fellows, a tvrtke koje su osnovale žene i imaju izvršnu direktoricu zapošljavaju šest puta više žena.

Europska komisija prošlog je tjedna pokrenula inicijativu Women TechEU koja ima za cilj financijski podržati novoosnovana tehnološka poduzeća pod vodstvom žena.

Podaci pokazuju da žene sudjeluju u osnivanju samo 15 % inovativnih poduzeća, a samo 6 % takvih poduzeća osnivaju isključivo žene. Poduzeća pod vodstvom žena prikupljaju manje poduzetničkog kapitala od drugih, uključujući ključna ulaganja u ranoj fazi, a iznosi koje prikupe obično su niži. Diljem Europe, samo oko 5 % poduzetničkog kapitala odlazi mješovitim timovima, a samo 2 % timovima žena.

Cilj inicijative Women TechEU je smanjivanje rodno uvjetovanog jaza time što podupire novoosnovana poduzeća pod vodstvom žena u početnim, najrizičnijim trenutcima.

Programom će se ponuditi financijska potpora poduzećima s bespovratnim sredstvima u iznosu od 75 000 eura te poduka i mentorstvo u okviru programa Europskog vijeća za inovacije za žene na vodećim položajima.

Za razliku od programa Akcelerator EIC-a koji je također namijenjen novoosnovanim poduzećima kojima upravljaju žene, inicijativa Women TechEU pruža potporu u ranijoj fazi poduzeća kako bi se povećao broj žena koje pokreću vlastita poduzeća.

Do 50 obećavajućih novoosnovanih poduzeća iz država članica EU-a i pridruženih zemalja financirat će se u okviru prvog pilot-poziva koji će završiti 10. studenoga 2021.

Zastupnici Europskog parlamenta ranije ovog mjeseca podržali su rezoluciju o novom Europskom istraživačkom prostoru (EIP). Istraživanje i inovacije pokazale su se ključnima za održavanje europske otpornosti tijekom pandemije, a zastupnici ističu da se ulaganja trebaju nastaviti i nakon završetka pandemije.

Europarlamentarci su podržali cilj od 3 posto BDP-a za istraživanje i inovacije koje bi države članice trebale ostvariti do 2030. godine. Također se zalažu da se nacionalno javno financiranje istraživanja i razvoja zajedničkih programa i europskih partnerstava poveća s ispod 1 posto na 5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:35