KOHEZIJSKA POLITIKA

Tomislav Sokol: Ljudima na otocima moramo ponuditi i drugu perspektivu osim turističke

Potrebno je stoga potaknuti investicije te omogućiti kvalitetno obrazovanje da bi otočani imali priliku razviti vještine

Tomislav Sokol

 Davor Pongracic/Cropix

Kohezijska politika mora biti dovoljno fleksibilna da se može prilagoditi specifičnim problemima otoka jer oni su važan dio europskog identiteta i moramo ih učiniti atraktivnima za život u 21. Stoljeću, istaknuo je hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol u sklopu rasprave na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Zastupnik Sokol govorio je na temu otoka i kohezijske politike, kao adekvatnog rješenja za razvoj života i gospodarstva na otočnim područjima.

-Glavni izazovi s kojima se stanovnici otoka suočavaju su nedostatak osnovne infrastrukture, slaba prometna povezanost s kopnom, visoke cijene, nedostatak radne snage te manjak održivih gospodarskih djelatnosti koje nisu isključivo sezonske. Zbog svega navedenog otočna područja izložena su depopulaciji i nerazvijenosti, što predstavlja golemi problem. Protiv toga se moramo boriti uz pomoć kohezijske politike donošenjem mjera vezanih uz gospodarski razvoj i poboljšanje dostupnosti javnih usluga na otocima – naglasio je Sokol.

U kontekstu politike EU otoci se smatraju područjima izloženim ozbiljnim i trajnim prirodnim ili demografskim poteškoćama, a upravo kohezijska politika ima za cilj učvrstiti gospodarsku i socijalnu koheziju smanjenjem nejednakosti u razini razvoja između regija.

Sokol smatra kako se ljudima na otocima mora ponuditi i druga perspektiva osim turističke kako ne bi bili potpuno ovisni o uspjehu ili neuspjehu ljetne sezone.

- Potrebno je stoga potaknuti investicije te omogućiti kvalitetno obrazovanje da bi otočani imali priliku razviti vještine koje su potrebne u različitim sferama gospodarstva. Potrebno je stimulirati zdravstvene radnike da dođu raditi na otoke te generalno stvoriti okvir kojim ćemo omogućiti da ljudi ostanu na otocima, naročito naši mladi. Na kraju, naglasio bih važnost razvoja prometnih veza i širokopojasnog interneta kao javnih usluga, da bi se doprinijelo prevladavanju izoliranosti s kojom se stanovnici otoka suočavaju“ – kazao je zastupnik Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:22