KIBERPRIJETNJE

Tijekom pandemije porastao je broj ‘hakera za najam‘. Zdravstveni sektor bio je najčešća meta napada

Glavna europska agencija za kibernetičku sigurnost otkrila je kako je tijekom pandemije stvoreno plodno tlo za kibernetičke napade visokog profila
Ilustracija
 Fabian Sommer (dpa Picture-Alliance via AFP)

Hakeri 'za najam' postali su najveća prijetnja internetskoj sigurnosti u posljednjih 15 mjeseci, a pandemija i rad od kuće otvorili su nove prilike za kibernetičke kriminalce.

Glavna europska agencija za kibernetičku sigurnost ENISA u svom godišnjem izvješću otkrila je kako je kriza uzrokovana koronavirusom stvorila plodno tlo za kibernetičke napade visokog profila.

"Kriza COVID-19 stvorila je mogućnosti za neprijatelje koji su koristili pandemiju kao dominantan mamac u kampanjama za napade primjerice e-poštom. Čini se da je monetizacija glavni pokretač takvih aktivnosti", navodi se u izvješću.

Zdravstveni sektor bio je jedna od najznačajnijih meta napada, posebno u razdoblju od svibnja do srpnja ove godine, dok su hakeri tražili informacije o cjepivu.

Veliki broj incidenata su zabilježili pružatelji digitalnih usluga i javna uprava, pokazuje studija, kao i to da su hakeri radije bili isplaćeni u kriptovalutama.

Ostale rastuće kibernetičke prijetnje koje se navode u izvješću uključuju cryptojacking u kojem kriminalac koristi računalnu moć žrtve za generiranje kriptovalute i koja je dosegla rekordnu razinu u prvom tromjesečju ove godine, te dezinformacije.

Ovo je prvi puta da se u ENISA-inom godišnjem izvješću pojavila dezinformacija kao kibernetička prijetnja. Takve prijetnje su sve više važne u kibernetičkom svijetu. Naime, kampanje dezinformacija često se koriste u hibridnim napadima kako bi se potaknula sumnja ili stvorila zbrka, čime se kao posljedica smanjuje opća percepcija povjerenja.

Krajolik prijetnji kibernetičkoj sigurnosti narastao je u smislu sofisticiranosti napada, složenosti i utjecaja, pokazala je studija. Takav trend potaknut je sve većom online prisutnošću, prijelazom tradicionalnih infrastruktura na online rješenja, naprednom međupovezanošću i iskorištavanjem novih značajki tehnologija u nastajanju.

Što se tiče konkretnih visokoprofilnih ransomware napada, izvješće navodi napad na Colonial Pipeline koji je u svibnju prouzročio prekide u distribuciji goriva u SAD, te napad na najveću svjetsku kompaniju za preradu mesa JBS.

Studija, koja je obuhvatila razdoblje od travnja 2020. do srpnja 2021., nastoji pomoći vladama i tvrtkama razumjeti prijetnje kibernetičke sigurnosti i razviti tehnike za rješavanje problema.

„S obzirom na istaknutost ransomwarea, pravo obavještavanje o prijetnjama pomoći će cijeloj zajednici kibernetičke sigurnosti da razvije tehnike potrebne za najbolje sprječavanje i reagiranje na ovakve vrste napada. Takav pristup može se zasnivati samo na nužnosti koju sada naglašavaju zaključci Europskog vijeća da se ojača borba protiv kibernetičkog kriminala i ransomwarea” , izjavio je direktor agencije EU-a za kibernetičku sigurnost Juhan Lepassaar.

Do kraja listopada održava se Europski mjesec kibernetičke sigurnosti u organizaciji ENISA-e te svi zainteresirani mogu pronaći informacije o tome kako se zaštiti na internetu na stranici cybersecuritymonth.eu.

Važnost kibernetičke sigurnost prepoznao je i Europski parlament koji je 10. lipnja donio rezoluciju o strategiji EU-a za kibersigurnost za digitalno desetljeće, a u kojem traži pooštravanje standarda EU-a o kibernetičkoj sigurnosti povezanih uređaja, aplikacija i operativnih sustava te poziva države članice da udruže svoja sredstva kako bi ojačale stratešku otpornost Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:37