SVEUČILIŠTE U SPLITU

Tijekom ljeta provest će se natječaj za upis polaznika na novi studij ‘Menadžment zdravstvenih organizacija‘

‘Cilj nam je obučiti kadrove koji rade ili će raditi na upravljačkim pozicijama‘, kaže voditelj studija izv.prof.dr.sc. Željko Mateljak

Dr. Željko Mateljak, voditelj poslijediplomskog specijalističkog studija ”Menadžment zdravstvenih organizacija”
 

 Sasa Buric/Cropix

Temeljem dobivenih potvrda od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, na Sveučilištu u Splitu će se u zimskom semestru akademske godine 2022./2023. početi izvoditi zanimljiv studijski program - poslijediplomski specijalistički studij Menadžment zdravstvenih organizacija, čiji je nositelj Ekonomski fakultet, a sunositelj Medicinski fakultet. Natječaj za upis polaznika provest će s tijekom ljeta 2022. godine, a nastava će se u potpunosti izvoditi na Ekonomskom fakultetu na hrvatskom i engleskom jeziku. Ovaj zajednički poslijediplomski specijalistički studij omogućit će edukaciju djelatnika u zdravstvenom sektoru, ali i svih onih kojima ovo područje obrazovanja predstavlja profesionalni razvoj.

Inicijator uvođenja ovog studijskog programa i voditelj studija je izv. prof. dr. sc. Željko Mateljak s Ekonomskog fakulteta u Splitu, koji je ujedno i bio predsjednik Povjerenstva za njegovu izradu. Na pitanje što ga je motiviralo, dr. Mateljak kaže kako je razlog ideje osnivanja ovakvog jednog studijskog programa u sve većoj potrebi podizanja razine znanja kadrova prilikom upravljanje zdravstvenim institucijama u Republici Hrvatskoj, pa i šire.

- Cilj ovoga studijskog programa je obučiti postojeće i buduće upravljačke kadrove kako efikasno upravljati zdravstvenim organizacijama u uvjetima složenog poslovnog okruženja te im prikazati brojne menadžerske procese koje je moguće implementirati u njihove poslovne sustave, poput planiranja, organiziranja, kadroviranja, vođenja i kontroliranja poslovanja – ističe izv. prof. Mateljak.

Dodaje kako su obavili brojne razgovore s upravljačkim kadrovima zdravstvenih institucija u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Šibensko-kninskoj županiji i Zadarskoj županiji i šire te vidjeli što njima u njihovu poslu nedostaje, nakon čega su prilagodili program njihovim potrebama.

- Ovo je jedan izvrstan projekt, cilj nam je obučiti kadrove koji rade ili će raditi na upravljačkim pozicijama svih zdravstvenih institucija. Imamo ukupno 43 nastavnika, njih 30 je s Medicinskog i Ekonomskog fakulteta, a 13 su vanjski suradnici. Imamo brojne modalitete izvođenja nastave, na svakom kolegiju će biti stručnjaci iz prakse. Nećemo se fokusirati samo na teorijski, već i na praktični dio. Otvorit ćemo i nastavne baze sa svim našim partnerima u četiri županije i šire - napominje.

Kaže i kako su u cjelokupnom procesu osnivanja ovog studijskog programa kroz povjerenstvo sudjelovali zaposlenici Ekonomskog i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

- U ime povjerenstva i u svoje osobno ime, kao voditelja cjelokupnog projekta, htio bih se zahvaliti na bezrezervnoj podršci bivšoj i sadašnjoj Upravi Ekonomskog fakulteta u Splitu na čelu s profesoricom Majom Fredotović i profesorom Vinkom Muštrom te bivšoj i sadašnjoj Upravi Medicinskog fakulteta u Splitu na čelu s profesorom Zoranom Đogašem i profesorom Antom Tonkićem - kazao nam je izv. prof. Mateljak.

image

Izv.prof.dr.sc. Željko Mateljak: Cilj ovoga studijskog programa je obučiti postojeće i buduće upravljačke kadrove

Sasa Buric/Cropix

Rekao je i kako će studij trajati ukupno dva semestra, a njegovim završetkom polaznici će ukupno steći 60 ECTS bodova. Ovaj studijski program će ostvariti visoku razinu povezanosti između teorijskog i praktičnog pristupa, predstavljajući brojne praktične primjere i načine rješavanja određenih poslovnih situacija. Uz to, stalno će se prilagođavati potrebama na tržištu što će ga činiti posebno atraktivnim jer će polaznicima omogućiti usvajanje suvremenih teorijskih i praktičnih znanja u području upravljanja u zdravstvenim organizacijama te ostvarivanju samostalnosti polaznika u primjeni menadžerskih vještina u zdravstvenim organizacijama.

Na poslijediplomski specijalistički studij Menadžment zdravstvenih organizacija mogu se upisati studenti koji su završili sveučilišni diplomski studij i stekli najmanje 300 ECTS bodova ili sveučilišni dodiplomski studij prema ranijim propisima, poslijediplomski specijalistički i znanstveni studij iz odgovarajućeg akademskog područja (prirodne znanosti, biomedicinu i zdravstvo, tehničke znanosti, biotehničke znanosti, društvene znanosti, humanističke znanosti i interdisciplinarne znanosti).

Studenti koji su završili sveučilišni diplomski/dodiplomski studij izvan polja ekonomije imat će pripremnu nastavu definiranu posebnom odlukom Fakultetskog vijeća Ekonomskog fakulteta u Splitu. Na ovom studiju će, kako je rečeno, predavati 43 nastavnika u znanstveno nastavnim zvanjima kroz obvezne i izborne kolegije te određeni stručnjaci iz zemlje i inozemstva kojima je profesionalni interes u upravljanju zdravstvenim organizacijama.

Uz to, također treba napomenuti da je Europska unija donijela program koji je ambiciozan odgovor EU-a na COVID-19, a ide i korak dalje. Uredbom (EU) 2021/522 Europskog parlamenta i Vijeća od od 24. ožujka 2021. uspostavljen je program "EU za zdravlje" za razdoblje 2021.–2027. čiji je cilj povećati pripravnost zdravstvenih sustava EU-a na buduće prijetnje zdravlju i pandemije.

image

Izv.prof.dr.sc. Željko Mateljak

Sasa Buric/Cropix

Unija će investirati 5,3 milijarde eura (u sadašnjim cijenama) u mjere s dodanom vrijednošću EU-a, dopunjavajući politike država članica i slijedeći jedan ili nekoliko ciljeva tog programa. Četiri glavna cilja su: poboljšanje i promicanje zdravlja u Uniji; suzbijanje prekograničnih prijetnji zdravlju; poboljšanje lijekova, medicinskih proizvoda i proizvoda potrebnih za vrijeme krize; jačanje zdravstvenih sustava, njihove otpornosti i učinkovitog korištenja resursa.

Prije nekoliko dana objavili smo i kako su Europski parlament i države članice EU-a postigle privremeni dogovor o nacrtu uredbe o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju. Tim se tekstom jačaju pripravnost, nadzor, procjena rizika te rano upozoravanje i odgovori EU-a i država članica u slučaju prekograničnih prijetnji zdravlju.

Dodajmo i kako Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske u svom prijedlogu izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju planira pokretanje reforme zdravstva gdje su temelj ekonomske teme poput spajanje bolnica, smanjenja lista čekanja, smanjenja dugova, objedinjena javna nabava te profesionalizacija menadžmenta u zdravstvenim organizacijama čime ovaj studijski program čini još potrebnijim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 07:23