POVRATAK ZABORAVLJENOG TRENDA

Telemach naglasak nove mobilne ponude stavio na flat-rate

Operater se priprema i za predstavljanje svoje fiksne ponude
Iva Šulentic, Viktor Pavlinić, Mislav Galler, Nenad Šlibar
 Ronald Gorsic /cropix

Pripreme za dolazak 5G-a u Hrvatsku, koji se očekuje tijekom ljeta, kao i nastavak prakse rada od kuće, stvorile su uvjete za povratak već pomalo zaboravljenog trenda. Operateri ponovo naglasak u svojoj mobilnoj ponudi stavljaju na flat-rate, odnosno neograničene mobilne pozive, SMS i mobilni internet. Takvu je ponudu sad uveo i Telemach, bivši Tele2, nakon što je završio žurnu kampanju rebrendinga.

Viktor Pavlinić, predsjednik uprave Telemacha Hrvatska kaže da, uz novu ponudu, u Hrvatsku dovode i novi streaming glazbeni servis, Tidal.

"Od studenog smo s United grupom odmah krenuli u razvijanje strategije za novi poslovni uspjeh, slušali smo korisnike i prepoznali da puno opcija nije izbor, odnosno da korisnici ne žele trošiti vrijeme na slaganje tarifa", kaže Pavlinić.

Dio odgovora zašto je Telemach izmijenio ponudu leži i u činjenici da je dosad bio jedini operater koji se nije hvalio sa svojom 5G mrežom. No, treći operater tu je praksu sada prekinuo.

Nenad Šlibar, glavni direktor za tehniku Telemacha Hrvatska kaže da imaju velike planove s 5G-om i da se za pokretanje te mreže intenzivno pripremaju.

image
Ronald Gorsic /cropix

"Mi ne pričamo mnogo o tome, ali na terenu radimo. Već postavljamo optiku, ove godine plan je postaviti 4000 kilometara optičkih kablova po cijeloj Hrvatskoj, a koja bi trebala povezati sve naše bazne stanice, čime ćemo moći osigurati brzine na 5G mreži kad je ponudimo korisnicima", kaže Šlibar.

Dodaje da je i Telemach postavio svoju prvu testnu baznu stanicu za 5G na 3,5 GHz-a, i to baš u Zagrebu. Nastavlja, da su još lani postavili i testne 5G bazne stanice u Osijeku. No, Viktor Pavlinić naglašava da je izbor za opremu za 5G mrežu na nivou United Grupe upravo u tijeku i da stoga ne može komentirati ni tko će isporučiti opremu za temeljnu mrežu, kao ni za radijski dio, odnosno 5G antene koje će se postavljati na baznim stanicama. Dodao je da je u dijelu optičke mreže za to odabrana Nokia.

Šlibar naglašava da optiku postavljaju i do krajnjih korisnika, jer im je cilj ponuditi i fiksne telekomunikacijske usluge. Navodi da Telemach optiku do kuće ili FTTH unazad mjesec i pol dana već postavlja u zagrebačkim naseljima Zapruđe i Siget. No, nije precizirao kad će je ponuditi korisnicima na tom području.

"Želimo moći korisnicima ponuditi internet brzina do 10 Gbps, što je ogromna brzina koja će omogućiti da kod kuće imaju na stotine uređaja spojenih na internet, a osim u Zagrebu, s tom ponudom nam je plan da budemo prisutni i u drugim gradovima", kaže Šlibar.

I Pavlinić i Šlibar navode da će Telemach u optiku u narednom razdoblju uložiti 100 milijuna eura i dodatnih 130 milijuna u mobilnu mrežu.

Na pitanje Jutarnjeg lista hoće li Telemach kako bi pokrio Hrvatsku s 4000 kilometara optike kupiti Optima telekom, direktor tvrtke Viktor Pavlinić izjavio je da ne može komentirati špekulacije.

"Optimu ne mogu komentirati, ali mogu reći da je United grupa bila vrlo aktivna u prepoznavanju prilika za preuzimanja i da je, nakon što je lani kupila Tele2 u Hrvatskoj, nastavila s akvizicijama u Bugarskoj i Grčkoj. Zato za Optimu ne mogu odgovoriti niti da, niti ne", zaključuje Pavlinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:10