IZVJEŠĆE O PROIZVODU

SŽ - Tovorni promet vaš je pouzdan partner na hrvatskom tržištu

Predviđena su daljnja ulaganja u istraživanja i razvoj, modernizaciju tvornica i nastavak digitalne transformacije, a znatna će sredstva biti usmjerena i u održivi razvoj transportnog sektora

SŽ - Tovorni promet

U Sloveniji je SŽ - Tovorni promet vodeći željeznički prijevoznik i jedno od najvećih slovenskih logističkih poduzeća. Unatoč brojnim poslovnim izazovima posljednjih godina, etablirao se kao jedan od vodećih regionalnih prijevoznika s snažnom prisutnošću na ključnim međunarodnim tržištima. Kupcima može pružiti visokokvalitetne i cjenovno konkurentne usluge kako u Sloveniji, tako i u Europi. Prijevoze u Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj obavljaju vlastitim vučnim vozilima, dok na ostalim tržištima surađuju s dugogodišnjim partnerima prijevoznicima.

Kupci prijevoznika SŽ - Tovorni promet mogu birati između široke palete sveobuhvatnih transportno-logističkih proizvoda, od standardnih željezničkih usluga za različite skupine tereta do kombiniranog prijevoza koji objedinjuje željeznicu i cestu, uključujući dostavu krajnjim kupcima. SŽ – Tovorni promet dio je grupacije Slovenskih željeznica (SŽ). U suradnji sa sestrinskom tvrtkom Fersped mogu obavljati i usluge carinjenja, špedicije, prekomorskog i cestovnog transporta. S tvrtkom SŽ - Vleka in tehnika osiguravaju poslove održavanja i popravaka vagona, dok se tvrtka SŽ ŽIP brine za sigurnost tereta.

Hrvatska je jedno od najvažnijih tržišta za SŽ – Tovorni promet, što dokazuje osnivanje Podružnice Rijeka i stjecanje certifikata sigurnosti koji im omogućuje samostalno poslovanje u hrvatskoj mreži. Jedan od njihovih ključnih dugogodišnjih poslovnih partnera u regiji je HŽ Cargo. SŽ – Tovorni promet svojim proizvodima u klasičnom i kombiniranom prometu u suradnji s partnerskim prijevoznicima povezuje regionalna tržišta. I u budućnosti će širiti ponudu cjelovitih usluga u regiji te dokazivati da su pouzdan, lojalan i konkurentan regionalni operater kojem su potrebe korisnika uvijek na prvom mjestu.

image

SŽ-Tovorni promet u suradnji s partnerima prijevoznicima povezuje regionalna tržišta

Zeleni vozni park privlači dodatne putnike

S 52 nove garniture puno su dobili putnici i zaposlenici, ali i okoliš. Javni željeznički promet tako je moderniziran i dobio je mnogo novih putnika. Već je naručeno 20 dodatnih putničkih garnitura koje se očekuju 2025. i 2026. godine. Ovakvim ulaganjem uvelike pridonose održivom razvoju prometnog sektora. Godine 2022. su, u odnosu na godinu prije, ugljični otisak u putničkom prometu smanjili za približno četvrtinu, s 33 na samo 25 gCO2e/PKM.

Slovenija modernizira svoju infrastrukturu

Kako bi poboljšali željezničku infrastrukturu i javni prijevoz u Sloveniji provode nekoliko ključnih projekata. Građevinsko poduzeće SŽ ŽGP sa svojim znanjem, iskustvom, mehanizacijom i zaposlenicima sudjeluje u svim ključnim projektima, u kojima ima važnu ulogu. Jedan od najvećih projekata je izgradnja drugog kolosijeka između Divače i Kopra, koji će biti gotov do 2026. U završnoj je fazi dogradnja pruge s dva kolosijeka između Ljubljane i Borovnice, jednog kolosijeka između Maribora i Šentilja, čvora Pragerska te kolodvora Domžale. Na dionici između Ljubljane i Maribora nadograđuju se pojedini kolodvori kako bi se povećala sigurnost putnika. Već ove godine započet će radovi na uređenju cijelog željezničkog čvorišta na području Ljubljane.

Grupa Slovenske željeznice ostvaruje rekordne rezultate

Grupa Slovenske željeznice u 2022. je godini ostvarila 613,3 milijuna eura prihoda i dobit od 35,4 milijuna eura, što je gotovo 21 posto više nego prethodne godine. Prevezeno je 14,9 milijuna putnika, što je 26 posto više nego u 2021., te 3,3 posto više tereta. Ove godine očekuju daljnji rast u svim segmentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:53